ELCEN anunţă că a ieşit din insolvenţă, după şase ani. Ce urmează pentru locuitorii din Bucureşti

Electrocentrale Bucureşti SA (Elcen), principalul furnizor de agent termic pentru sistemul de alimentare centralizată cu energie termică din Bucureşti, a anunţat că Tribunalul Bucureşti a decis, joi, închiderea procedurii de insolvenţă în cazul companiei şi reintroducerea acesteia în circuitul economic.

02 feb. 2023, 20:47
ELCEN anunţă că a ieşit din insolvenţă, după şase ani. Ce urmează pentru locuitorii din Bucureşti
ELCEN anunţă că a ieşit din insolvenţă, după şase ani. Ce urmează pentru locuitorii din Bucureşti

ELCEN anunţă că a ieşit din insolvenţă, după şase ani. Cererea prin care Electrocentrale Bucureşti SA a solicitat deschiderea procedurii de insolvenţă a fost admisă în 6 octombrie 2016.

„Elcen a acoperit în totalitate creanţele datorate. Închiderea procedurii de reorganizare judiciară şi, implicit, a procedurii de insolvenţă prevede stingerea tuturor obligaţiilor de plată asumate prin planul de reorganizare şi a creanţelor curente scadente. Drept urmare, Tribunalul Bucureşti a decis astăzi, 2 februarie 2023, reintroducerea ELCEN în circuitul economic”, se arată în comunicatul Elcen.

Potrivit sursei citate, ieşirea din dificultate financiară deschide calea Elcen pentru a accesa fonduri europene nerambursabile sau surse de finanţare puse la dispoziţie de instituţii financiare naţionale şi internaţionale, pentru a-şi eficientiza CET-urile pe care le deţine. În următoarea perioadă, compania se va concentra preponderent pe implementarea proiectelor majore de investiţii, şi anume construirea unor centrale termoelectrice noi în cogenerare de înaltă eficienţă.

Citeşte şi: Adrian Tudora, directorul ELCEN, explică de ce rețeaua cedează și apar avarii care îi lasă pe bucureșteni fără apă și căldură

În ceea ce priveşte implementarea unei unităţi de cogenerare de înaltă eficienţă în cadrul CET Bucureşti Sud, Studiul de Fezabilitate a fost finalizat iar soluţia optimă prevede realizarea unei capacităţi noi cu o putere electrică brută de circa 600 MWe şi energie termică livrată de circa 376 Gcal/h ce va utiliza gaz natural, ulterior în amestec cu hidrogen. Prin comparaţie, puterea electrică instalată în prezent în cele 4 CET-uri ale Elcen este de 586,25 MW. Pe de altă parte, se are în vedere eficientizarea activităţii din CET Grozăveşti prin implementarea unei unităţi de cogenerare în ciclu combinat. În acest sens, s-a actualizat în 2022 Studiul de Fezabilitate (elaborat în 2011 şi actualizat anterior în 2016, respectiv 2019), pentru a se alinia la condiţiile de piaţă actuale. Soluţia optimă rezultată din SF prevede implementarea unui ciclu combinat de 46 MWe şi 35 Gcal/h, având o eficienţă globală de aproximativ 84-90%, cu funcţionare gaz natural şi în amestec cu hidrogen. De asemene,a la CET Progresul vor fi implementate capacităţi de cogenerare de înaltă eficienţă utilizând motoare termice, care vor avea o putere electrică instalată de 50 MWe şi o putere termică instalată de 50 MWt.

Totodată, compania intenţionează valorificarea suprafeţelor libere din incinte prin montarea de panouri fotovoltaice în vederea producerii de energie regenerabilă şi modernizarea capacităţilor existente / retehnologizarea unor capacităţi de producere a energiei termice în regim de vârf în CET Grozăveşti, CET Bucureşti Sud, CET Bucureşti Vest.

”Ieşirea din insolvenţă permite ELCEN punerea în aplicare a unei strategii de dezvoltare care să asigure suportul la nivel local, naţional şi european prin implementarea rapidă şi eficientă a tehnologiilor adecvate, corelate cu cerinţele de mediu şi cu noua realitate geopolitică de pe piaţa energiei”, suţine ELCEN.