Adrian Tudora, directorul ELCEN, explică de ce rețeaua cedează și apar avarii care îi lasă pe bucureșteni fără apă și căldură

Directorul general al Electrocentrale București (ELCEN) a declarat că în momentul în care marile centrale din București cresc presiunea livrării agentului termic, rețeaua cedează.

12 dec. 2022, 22:37
Adrian Tudora, directorul ELCEN, explică de ce rețeaua cedează și apar avarii care îi lasă pe bucureșteni fără apă și căldură
Directoul ELCEN face dezvăluiri

Adrian Tudora, directorul ELCEN, a explicat că presiunea pentru livrarea energiei termice se modifică anual, deoarece rețeaua este foarte veche.

„Rețeaua de termoficare cedează, într-adevăr, pentru că este învechită, iar ca să facem o comparație cu ce se întâmpla acum 10 ani, presiunea cu care pleacă apa din CET-uri este la un nivel de patru-cinci ori mai mic. De ce? Pentru că la presiuni mai mari, rețeaua nu știe să suporte. Cum creștem puțin presiunea, cum crapă rețeaua de termoficare”, a transmis directorul ELCEN, pentru gandul.ro.

Citește și: S-a stabilit de când vor primi bucureştenii căldură în calorifere. Anunţ de ultima oră de la Elcen şi Termoenergetica

„Din cauza aceasta, și capetele de rețea au de suferit. Presiunea fiind mai mică, la plecarea din centrală – și aici subliniez că presiunea este cumva dictată de rețea, și de Termoenergetica – conduce la o lipsă sau la o alimentare mai precară la capetele de rețea.

Totodată, uzura rețelei conduce și la debite de ados foarte mari. Ce înseamnă? Din centrală pleacă pe circuitul primar o cantitate de apă caldă în oraș. Acea cantitate ar trebui să se reîntoacă în centrală, mai rece, pe care o reîncălzim, și o trimitem înapoi în oraș. La momentul acesta, pierderile în rețeaua de termoficare sunt de 2.300 de tone pe oră.

Pe lângă faptul că este o apă tratată chimic, este o apă dedurizată, deci o apă cu costuri, și ea mai înmagazinează și energie termică, care se pierde în pământ”, a adăugat Adrian Tudora, în cadrul emisiunii „Cu Gândul la București”.

Citește și: Facturi uriaşe la gaze și electricitate pentru cei care nu au contractele pe numele lor