ELCEN: Purtăm discuţii permanente cu Romgaz pentru ca livrările de gaze să nu fie sistate în această iarnă

Electrocentrale București (ELCEN) poartă discuții permanente cu Romgaz pentru ca alimentarea cu gaze a centralelor din Capitală să nu fie afectată în timpul sezonului rece, se arată într-un răspuns al producătorului de energie termică.

RomaniaTV.net
19 oct. 2016, 15:12
ELCEN: Purtăm discuţii permanente cu Romgaz pentru ca livrările de gaze să nu fie sistate în această iarnă

„În vederea asigurării agentului termic pentru iarna 2016 — 2017, Electrocentrale București (ELCEN), societatea care produce energia termică pentru București, aflată în prezent în procedură de insolvență, informează că va continua să depună toate eforturile pentru a asigura plata gazelor necesare producerii energiei termice furnizate populației din Capitală”, spun reprezentanții companiei.

Aceștia au amintit că Guvernul a emis o ordonanță de urgență prin care subvențiile acordate de bugetul local pot fi direcționate în contul furnizorului de gaze, respectiv Romgaz.

„Prin Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 67/5.10.2016, a fost introdusă posibilitatea plății de către autoritățile administrației publice locale a gazului aferent producerii energiei termice pentru populație direct către furnizorul de gaze în perioada de iarnă, fără ca aceasta să mai treacă pe la alți actori aflați pe lanțul producerii și distribuției de energie termică. Imediat după apariția acestei Ordonanțe de Urgență, ELCEN, împreună cu RADET București (operatorul rețelei de distribuție a energiei termice din Capitală), Primăria Municipiului București (PMB) și Romgaz (cel mai mare producător și furnizor de gaze din România) au demarat o procedură de negociere a unei convenții de justificare a plății în avans a subvenției pentru plata de gaze direct către Romgaz. În acest sens, după publicarea în Monitorul Oficial a Ordonanței de Urgență, în data de 12 octombrie, ELCEN a transmis către RADET toate informațiile privind necesarul de gaze estimate și contravaloarea acestuia”, se mai arată în răspunsul ELCEN.

Oficialii companiei au mai arătat că poartă discuții permanente cu Romgaz pentru ca alimentarea cu gaze să nu fie afectată în timpul iernii.

„În același timp, ELCEN poartă discuții permanente cu Romgaz pentru că livrările de gaze să nu fie sistate în această iarnă și considerăm că se depun toate eforturile atât de către ELCEN, cât și de către ceilalți factori implicați în furnizarea și distribuția agentului termic populației bucureștene, astfel încât să se creeze condițiile livrării energiei termice la parametrii ceruți de RADET București”, au arătat reprezentanții producătorului de energie termică.

Guvernul a adoptat în ședința din 5 octombrie o Ordonanță de urgență privind crearea unui cont escrow unde vor fi virate sumele alocate din bugetele locale în scopul acoperirii diferenței de preț pentru producerea energiei termice în sistem centralizat, sume care vor merge direct către producătorii și furnizorii de energie termică.

„Printr-o Ordonanță de Urgență adoptată astăzi, Executivul a creat un mecanism financiar mai rapid, prin care se stabilește ca sumele alocate din bugetele locale în scopul acoperirii diferenței de preț pentru producerea energiei termice în sistem centralizat ajung la furnizorul de combustibil. În lipsa acestei finanțări, serviciul public de alimentare a populației cu energie termică nu poate fi asigurat. Practic, sumele virate în contul escrow creat special cu această destinație vor merge direct către furnizorii și producătorii de energie termică în sistem centralizat”, se menționează într-un comunicat al Executivului, potrivit Agerpres.

De asemenea, potrivit actului normativ, pe o perioadă de 12 luni de la intrarea în vigoare a OUG, contul de tip escrow nu poate fi supus măsurii de poprire, în cadrul procedurilor de executare silită, reorganizare judiciară, insolvență și faliment, în cazul furnizorilor și producătorilor de energie termică.

Sumele acordate în avans pot fi virate în termen de 15 zile de către autoritățile administrației publice locale în conturile furnizorilor de gaze naturale, care vor utiliza sumele exclusiv pentru aprovizionarea producătorilor de energie termică cu gaze naturale, numai în baza unei justificări a avansurilor între unitatea administrativ-teritorială, furnizorul de energie termică, producătorul de energie termica și furnizorul de combustibil.

„Guvernul a găsit soluția legislativă pentru asigurarea, cel puțin pe perioada acestei ierni, a energiei termice în sistem centralizat pentru populație. În paralel, Ministerul Energiei a inițiat restructurarea ELCEN, proces care trebuie continuat pentru ca la final vom avea sisteme centralizate de încălzire eficiente. Vorbim însă de probleme acumulate în ani, care trebuie rezolvate. Mai departe, responsabilitatea revine autorităților administrației publice locale. Faptul că astăzi am ajuns la această soluție, că am reușit să rupem cercul vicios, este însă decisiv pentru asigurarea energiei termice pentru cetățenii Capitalei”, a declarat ministrul Energiei, Victor Grigorescu, la momentul aprobării ordonanței.

ELCEN, producătorul de energie termică pentru București, și RADET, furnizorul și distribuitorul de energie termică, au intrat în insolvență la începutul lunii octombrie.