Electrica va vinde la bursă câte 15% din acţiunile filialelor de distribuţie a energiei

Compania de stat Electrica SA va vinde prin intermediul bursei pachete reprezentând câte 15% din acţiunile fiecăreia dintre cele trei filiale de distribuţie a energiei, consultanţii juridici care vor elabora documentaţia pentru derularea ofertelor urmând să fie selectaţi până în 15 februarie.

RomaniaTV.net
31 ian. 2012, 16:04
Electrica va vinde la bursă câte 15% din acţiunile filialelor de distribuţie a energiei

„Prin oferta publică secundară iniţială de vânzare de acţiuni Electrica SA Bucureşti vinde, prin metode specifice pieţei de capital, câte un pachet de acţiuni existent administrat la fiecare dintre societăţile Electrica Distribuţie Transilvania Sud, Electrica Distribuţie Transilvania Nord şi Electrica Distribuţie Muntenia Nord, reprezentând 15% din capitalurile sociale actuale ale acestor societăţi”, se arată într-un proiect de hotărâre de guvern elaborat de Ministerul Economiei, acţionarul majoritar al Electrica.

Vânzarea acţiunilor la cele tri companii a fost convenită de Guvern cu Fondul Monetar Internaţional. Documentul nu precizează un termen de listare la bursă a acţiunilor celor trei companii. Consultanţii juridici care vor elabora documentaţia în vederea listării la bursă vor fi selectaţi până la 15 februarie. Preţul de vânzare a acţiunilor va fi aprobat de AGA fiecărei companii în parte, pe baza recomandărilor intermediarilor.

Totodată, preţul va fi cel puţin egal cu preţul de ofertă sau cu preţul de referinţă utilizabil în cadrul unui mecanism de determinare a preţului de ofertă, mecanism aprobat de către Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare, se arată în proiectul de act normativ.

Fiecare dintre cele trei companii este deţinută în proporţie de 78% de Electrica SA, în timp ce Fondul Proprietatea are o participaţie de 22%.

De asemenea, Electrica SA va dispărea de pe piaţa furnizării de electricitate, întrucât FMI a cerut ca obiectul principal de activitate să fie transferat către Electrica Furnizare, firmă care, la rândul său, va fi privatizată până la sfârşitul lunii octombrie 2012.

Obiectul principal de activitate al Electrica SA este furnizarea de energie electrică, având o cotă de piaţă de 3%. Compania este deţinută de stat, prin Ministerul Economiei.

Scrisoarea de intenţie convenită de Guvern cu FMI la ultimele negocieri arată că Electrica SA va rămâne doar cu activităţile de citire a contoarelor, reglaj în sistemul energetic şi dezvoltarea unor proiecte eoliene, urmând ca obiectul principal de activitate să fie transferat subsidiarei Electrica Furnizare.