Electrocasnicele lăsate în priză consumă curent chiar dacă sunt închise. Cum poți economisi sute de lei la factura anuală

Electrocasnicele lăsate în priză consumă chiar și atunci când sunt închise. Factura anuală ar putea fi mai mică cu câteva sute de lei, dacă aparatura ar fi folosită doar la nevoie.

21 mart. 2023, 16:40
Electrocasnicele lăsate în priză consumă curent chiar dacă sunt închise. Cum poți economisi sute de lei la factura anuală
Electrocasnicele lăsate în priză consumă curent în continuare

Electrocasnicele lăsate în priză în permanență consumă curent chiar și când sunt închise. Potrivit unei analize realizată de o companie de electricitate, aparatele lăsate în modul stand-by consumă între 40 – 70-% din energia pe care o folosesc în timpul funcționării.

Un televizor consumă 190 kWh/an și se află în top 10 consumatori de energie electrică din locuință. Specialiștii îi sfătuiesc pe cei care doresc să achiziționeze un televizor nou cu o diagonală mai mică de 100 cm să aleagă unul din clasa energetică A.

Televizoarele led au un consum de energie mai mic decât cele de tip plasmă, iar un laptop sau o tabletă au un consum cu pânăla 80% mai redus față de monitoarele clasice.

Citește și: Aparatul din casa ta care dă contorul peste cap în fiecare weekend. Consumă în 60 de secunde cât 475 de becuri economice

Electrocasnicele consumă curent când sunt în stand-by

„În mod normal, orice consumator de energie electrică, și dacă e un simplu bec, are un consum oarecare de energie electrică. Kwh la ora actuală este undeva situat între 80 de bani și un leu 20, un leu 30. Dacă ar fi să luăm un televizor și plecăm de acasă și mergem la serviciu și îl scoatem din priză, folosim doar 2 – 3 ore pe zi, îl lăsăm în priză, asta înseamnă foarte brut calculat într-un an o economie de 10 lei. Poate este mai greu să fim atenți să scoatem din priză”, 

a explicat Levente Varvedo, specialist în energie regenerabilă, pentru digi24.ro.

Citește și: Știai că mașina ta de spălat are acest buton „secret”? Iată un truc prin care hainele tale vor avea un parfum mult mai intens

Chiar dacă specialiștii recomandă ca electrocasnicele să fie scoase din priză, multe persoane consideră că efortul este prea mare.

„Am cam multe de scos din priză”, „De exemplu congelatorul nu am cum să îl scot, pentru că este carne în el”, „Am timer pe aparate. Consumă mai puțin, sunt clasa energetică superioară”, „Nu scot. Economie… am auzit, dar nu. Din comoditate sau din grabă nu am scos. Probabil că o să încerc acum dacă e vorba de economie, acum zilele astea, sigur”, au spus câțiva cetățeni, întrebați dacă procedează conform sfaturilor date de specialiști.

„Da, există o economie. Aceste economii s-ar putea să ajungă la ordinul zecilor de lei pe an, acum deja rămâne la decizia fiecărei persoane dacă se ocupă de economiile astea”, mai spune Lavente Varvedo.

Dacă aparatura dintr-o locuință ar fi scoasă din priză atunci când nu este folosită, factura de curent ar putea fi cu cel puțin 400 de lei mai mică pe an.