Aparatul din casa ta care dă contorul peste cap în fiecare weekend. Consumă în 60 de secunde cât 475 de becuri economice

Dacă sunteți îngrijorat de consumul aparatelor electrice și electrocasnice pe care le aveți acasă, mai ales acum, de la scumpirea facturilor la electricitate, cu siguranță - mai devreme sau mai târziu - vă veți gândi la cât consumă individual fiecare dintre aceste aparate

11 mart. 2023, 08:00
Aparatul din casa ta care dă contorul peste cap în fiecare weekend. Consumă în 60 de secunde cât 475 de becuri economice

Aspiratorul este aparatul din fiecare gospodărie care uşurează viaţa românilor, dar în acelaşi timp îngreunează factura de electriciatte. Din nefericire, cu cât avem mai multe aparate moderne, cu atât consumul va crește. Roboții de bucătărie, cuptorul electric, aspiratorul, mașina de spălat rufe sau cea pentru vase, dar și alte ajutoare casnice, consumă multă energie electrică.

Există un aparat în casa fiecărui român care consumă cât 475 de becuri economice la un loc. Aparatul respectiv consumă într-un minut cât alte electrocasnice în 4 ore. Mulți dintre români se confruntă cu prețuri exorbitante la facturile de energie electrică și caută soluții pentru a putea să diminueze costurile lunare.

Cât curent consumă, de fapt, frigiderul. Metoda banală prin care poţi evita facturi nesimţite. Atenţie şi la televizor!

Totuși, cum ar putea să reușească acest lucru, când au în casă un aparat care consumă cât 475 de becuri economice? Mai exact, acest aparat consumă într-un singur minut cât alte electrocasnice în 4 ore.

Unul din cele mai banale electrocasnice este chiar aspiratorul, care ne ajută să menținem „lună” în casă. Acesta poate consuma chiar și 1.900 wați pe oră.

Comparativ, un aspirator consumă cam cât 475 de becuri economice de 4 wați. Consumul de energie diferă însă în funcție de clasa din care face parte aspiratorul. Astfel, aspiratoarele din categoria A vor consuma mai puțin față de cele din categoria G.

Aspiratoarele care fac parte din categoria triplu A (AAA) vor consuma și mai puțină energie electrică.

Pe lângă eternul aspirator, există și alte electrocasnice „vampire” de energie electrică. Ele sunt aerul condiționat, PC-ul, cuptorul cu microunde, frigiderul, TV-ul sau mașina de spălat.

Odată cu dezvoltarea de noi tehnologii, cum era de așteptat, și electrocasnicele au evoluat. Așa se face că, relativ rapid, de la clasicul aspirator am trecut la asipratorele robot. Nu ai mare lucru de făcut la ele, le programezi, iar ele își fac treaba singure. Dar, ca orice echipament, are nevoie de curent electric, mai ales pentru reîncărcare.

Cât privește consumul, că asta ne interesează de fapt, aspiratorul robot utilizează de aproximativ 15 ori mai puțină energie decât aspiratorul manual standard și poate fi descris cu adevărat ca un aparat care economisește energie.

Dacă vorbim despre consumul de energie al aspiratoarelor, este necesar să vorbim neapărat de un punct de cotitură foarte clar: în 2014, etichetarea energetică care privea și acest aparat a fost complet răsturnată. S-a decis că aparatele de aspirare a prafului și firimiturilor care consumau enorm să dispară de pe piață și să cedeze locul aspiratoarelor care ar da aceleași rezultate, dar fără a fi nevoie să muște fără milă din factura la electricitate. Prin urmare, la 1 septembrie 2014, au fost stabilite cerințele pe care trebuie să le îndeplinească aspiratoarele care urmau să vadă lumina din acel moment. Datorită acestei modificări de reglementare, a devenit foarte ușor să aflăm cât curent electric folosește un aspirator.

Consumul unui robot aspirator: aproximativ 30 W

Pentru a ști cât consumă cu precizie un aspirator robot, va trebui să mergeți da sau da la fișa tehnică a modelului. Este de la sine înțeles că acești wați sunt aceiași pe care îi va consuma robotul.

Pentru a ști cât consumă cu precizie un aspirator robot, va trebui să mergeți la fișa tehnică a modelului. Este de la sine înțeles că acești wați sunt aceiași pe care îi va consuma robotul. Conform producătorilor, în general un aspirator robot are o baterie de 2.600 mAh, o tensiune de 14,4 V și o autonomie de 160 de minute.

Cât consumă un televizor, de fapt. Uite cum să calculezi consumul de electricitate și ce să faci ca să reduci factura

Acum este timpul să convertim unitățile de măsură. În cazul în care nu știați, W este egal cu sarcina electrică (mAh) , înmulțită cu tensiunea ( V ) și împărțită la 1000. Pentru a simplifica, vă recomandăm să căutați un convertor automat pe internet.

Cei 2600 mAh sunt echivalenți cu 37,44 Wh. Convertim acest lucru în unitatea noastră preferată și avem 0,03744 kWh. Înțelegem că ori de câte ori îl încărcați, o faceți la maxim și așa îl raportăm la autonomie.

Alte tipuri de aspiratoare

Aspiratorul clasic: Sunt cele mai populare, fără îndoială. Este imposibil să nu fi văzut niciodată unul. Cu toate acestea, au suferit și schimbări de-a lungul timpului. Modelele tradiționale cu sac (da, cel pe care toată lumea urăște să îl schimbe sau golească) au cedat loc altor aspiratoare cu rezervor pentru murdăria aspirată. Deci trebuie doar să-l scoateți când este plin și să-l goliți. Economisiți banii destinați achiziționării sacilor de schimb.

Aspiratorul vertical: Le cunoașteți, cu siguranță, chiar dacă nu sunt la fel de răspândite. Marele avantaj pe care îl prezintă este că funcționează, în general, fără cabluri, care sunt înlocuite de bateriile omniprezente pentru orice. Acestea sunt stocate cu ușurință oriunde și au avantajul că sunt foarte ușoare pentru a lucra, dar trebuie să încărcați bateria (în funcție de marca pe care o cumpărați).

Aspiratorul de mână: Mărimea mică a acestora vă va fi dat deja un indiciu despre cât consumă. Aspiratoarele portabile sunt perfecte pentru finisajele finale într-o cameră de depozitare, în mașină sau pentru acele colțuri în care este dificil de ajuns cu un aspirator mai mare. Fără a servi drept precedent, în cazul aspiratoarelor manuale, dimensiunea este legată de consum, fiind relativ mică datorită puterii maxime pe care o prezintă.