Elemente ale scutului antirachetă vor fi instalate săptămâna viitoare în România

Secretarul american al apărării, Chuck Hagel, a subliniat miercuri, la Bruxelles, că realizarea scutului antirachetă continuă, săptămâna viitoare urmând să fie instalate o parte a sistemului şi radare în România, transmite AFP, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
23 oct. 2013, 20:19
Elemente ale scutului antirachetă vor fi instalate săptămâna viitoare în România

Ministrul american a făcut această remarcă în contextul prezenţei sale la Bruxelles la reuniunea miniştrilor apărării din statele membre ale NATO.

Chuck Hagel a precizat, referitor la apărarea antirachetă, că aşa-zisa ‘Abordare adaptivă în etape’ a acestui sistem în Europa se află pe calea cea bună şi că pentru săptămâna viitoare este prevăzută ceremonia inaugurală a unui sit al sistemului american AEGIS cu baza la sol în România, notează biroul de presă al Departamentului american al Apărării, într-un comunicat difuzat pe pagina sa de internet. Sistemul AEGIS poate detecta, urmări şi intercepta rachete balistice

Statele aliate şi Rusia nu au reuşit să-şi rezolve divergenţele profunde în legătură cu dosarul sensibil al apărării antirachetă, în cursul reuniunii lor de miercuri de la sediul Alianţei Nord-Atlantice din Bruxelles, menţionează France Presse.

Acest program, bazat pe tehnologie americană, este de mai mulţi ani principalul motiv de discordie între NATO şi Rusia. NATO afirmă despre acest program că are drept scop protejarea membrilor europeni ai Alianţei în faţa unei eventuale ameninţări balistice iraniene, însă Rusia îl consideră o ameninţare pentru securitatea sa.

Citeşte şi MAE: Trei noi documente au fost semnate cu SUA pentru scutul antirachetă