Elena Ceauşescu, lăudată de un superstar de la Hollywood

Celebrul copil-vedetă al Hollywoodului a fost, fără doar şi poate, Shirley Temple, care, între 1935 şi 1938, a dominat box-office-ul american, surclasând staruri precum Clark Gable, Gary Cooper sau Joan Crawford. Retrasă din lumina reflectoarelor la vârsta de 22 de ani, Temple a urmat o carieră în diplomaţie, ce a adus-o şi în România.

13 apr. 2016, 07:53

Faimoasă pentru buclele sale aurii, Shirley Temple a jucat în 43 de lungmetraje, primul rol obţinându-l la vârsta de trei ani şi jumătate, scrie ziarulring.ro. La şase ani, în 1935, a primit un Oscar onorific pentru realizările sale extraordinare. În 1969, după ce s-a retras din activitatea artistică, a fost aleasă de preşedintele Richard M. Nixon să reprezinte SUA la a 24-a Adunare Generală a ONU. În anul 1970, fostul star de cinema ajungea la Bucureşti în calitate de ambasador onorific al SUA la UNICEF.

Citeşte şi Valentin Ceauşescu, la tribunal în Săptămâna Mare. Cu ce a „păcătuit” fiul dictatorului

„Este o plăcere să fiu aici, îmi doream de foarte mult timp să vin în România. Îmi pare rău că soţul meu nu m-a putut însoţi. (…) Voi sta cel puţin patru zile. Mi-ar plăcea să întâlnesc cât mai mulţi oameni din Bucureşti, mi-aş dori să vorbesc cu unii oficiali despre problemele legate de relaţia om-mediu, pentru că asta presupune slujba mea la ONU, şi, de asemenea, aş dori să discut cu principalii neurologi din România despre scleroza multiplă, boală pe care o are unul dintre fraţii mei”, sounea Shirley Temple într-un interviu acordat postului naţional de televiziune, la sosirea sa în România.

Cuvinte calde pentru Ceauşeşti

Vizita lui Shirley Temple la Bucureşti survenea la aproape doi ani după „Primăvara de la Praga”, eveniment care a marcat-o profund întrucât, pe 21 august 1968, Temple se afla la Praga, în calitate de reprezentant al Federaţiei Internaţionale de Scleroză Multiplă. În ziua în care trupele sovietice au invadat Cehoslovacia, vedeta avea programată o întâlnire cu Alexander Dubček, politicianul care a încercat să reformeze regimul comunist. Shirley Temple, care a rămas blocată într-un hotel în timp ce tancurile sovietice intrau în Praga, şi-a căutat refugiu pe acoperişul clădirii, de unde a văzut o scenă ce a urmărit-o pentru tot restul vieţii. De sus, a privit neputincioasă cum o femeie neînarmată a fost împuşcată de trupele Pactului de la Varșovia. Din acest motiv şi, probabil, datorită faptului că Nicolae Ceauşescu s-a opus cu vehemenţă acestei acţiuni, Shirley Temple a vorbit în termeni cordiali despre liderul român şi despre soţia sa, Elena. „Aş dori să transmit publicului din România prietenia mea şi admiraţia pentru distinsul său preşedinte şi pentru distinsa soţie a acestuia”, a mai declarat actriţa pentru TVR.