Elena Mateescu anunţă că februarie iese din tipare cu temperaturi record. Ploi abundente la final de lună

Elena Mateescu, directorul ANM, a prezentat prognoza meteo actualizată. "Vorbim, într-adevăr, de o vreme deosebit de caldă pentru ultima decadă a unei luni februarie în țara noastră"

25 feb. 2024, 21:07
Elena Mateescu anunţă că februarie iese din tipare cu temperaturi record. Ploi abundente la final de lună

Elena Mateescu anunţă peste 20 de grade la final de februarie. „La acest moment înregistrăm, așa cum menționăm și s-a menținut, această abatere termică de 6,2 grade Celsius față de recordul înregistrat, de pildă, în 2016, cu 5,7 grade”, a spus directorul ANM.

Prognoza meteo 26 februarie. Început călduros de săptămână. Maxima zilei este de 20 de grade
„Astfel, vremea caldă va rămâne de interes, însă mâine vom vorbi și de ploi, mai ales în partea de vest, sud-vest, centru și nord a țării, acolo unde la nivel local este posibil să consemnăm valori ale cantităților de precipitații înspre 20-30l/ metru pătrat.

La altitudini mai mari de 1.800-1.900 de metri, e posibil să mai predomine local ninsori și vântul să prezinte intensificări, cu viteze la rafală mai mari de 40-50 km/h”, a spus Elena Mateescu.

În prognoza meteo actualizată, meteorologii nunţă ploi, ninsori şi lapoviţă în mai multe zone ale ţării. Mai exact, sunt așteptate ploi locale prin Oltenia, Muntenia, prin Transilvania, izolat prin celelalte regiuni, dar slabe cantitativ.

Pe crestele munților să avem trecător și lapoviță.  Luna februarie se va încheia cu o vreme în continuare caldă, chiar dacă pe regiuni extracarpatice vor fi temperaturi ușor mai coborâte prin vest, nord-vest.

ANM precizează că, în săptămânile următoare, se vor înregistra diferențe de temperatură semnificative între regiuni, cu regiunile nordice fiind afectate mai puțin de scăderile termice comparativ cu cele sudice și vestice. Nu sunt probleme din punct de vedere meteorologic, doar că ar putea să apară ceața pe timpul nopților și dimineților.

Prin regiunile extracarpatice apare ceața, acest fenomen meteorologic care reduce vizibilitatea mai ales pe timpul nopților și dimineților. Iar precipitații ar putea să apară după ziua de joi, mai ales prin partea vestică, sud-vestică, posibil și prin sud.

Temperaturile vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această perioadă, se arată şi în prognoza meteo, potrivit ANM.

Februarie 2024, cea mai caldă lună din ultimii 60 de ani. Fiecare lună din 2024 poate bate recordul de temperatură

Florinela Georgescu, director în cadrul ANM, a spus că luna februarie 2024 este cea mai călduroasă din ultimii 60 de ani, iar recordurile ar putea fi bătute în fiecare lună a acestui an.

„Iarna aceasta, care calendaristic vorbind se încheie într-o săptămână, mai poate aduce unele surprize. Aproape că spun aşa din precauţie. Pentru că altfel, e foarte posibil ca iarna, cu contribuţia decisivă a lunii februarie din punct de vedere termic, să încheie ca fiind în topul celor mai calde ierni.

Iarna anului trecut a fost cea mai caldă iarnă din ultimii 60 de ani. Anul acesta, categoric luna februarie va fi în clasamentul celor mai calde, dacă nu cumva cu destul de mare precizie, pe zi ce trece, tot mai bine se conturează scenariul că va fi cel mai cald februarie din ultimii 60 de ani. Acum, abaterea faţă de media ultimelor decenii este mai mare de 6 grade.

Dacă se va menţine aşa, va fi cea mai caldă. Anul trecut, la nivel global, a fost declarat cel mai cald an din istoria măsurătorilor. Şi apreciază centrele climatologice că a fost cel mai cald şi cu o abatere foarte mare faţă de media despre care spuneam şi cu o diferenţă importantă faţă de fostul record, al anului 2016. Sigur, au existat condiţii la scară mare care au favorizat acest lucru, celebrul fenomen El Nino care sprijină înregistrarea unor temperaturi globale ridicate. Dar factorul uman rămâne cel determinant.

Cod Roșu de viscol în aprilie? Florinela Georgescu, ANM: „Iernile blânde au tendinţa de prelungire. În urmă cu doi ani, la București a nins între 1 și 8 martie”. Prognoza Accuweather de Paşte 2024
În felul în care ne-am situat în această iarnă, în felul în care suntem din iunie anul trecut, sistematic fiecare lună fiind cea mai caldă din categoria ei, este foarte probabil ca anul acesta, poate influenţat de schimbarea fazei oscilaţiei sudice din El Nino spre La Nina, să se mai atenueze creşterea, dar suntem pe aceeaşi tendinţă crescătoare a temperaturii medii globale”, a declarat Florinela Georgescu la interviurile DC NEWS.