Elena Mateescu, directoarea ANM, anunță că ninsorile continuă. Când scăpăm de vremea rea

A început să ningă abundent în mai multe orașe din țară, iar stratul de zăpadă a ajuns la aproape 20 de cm, fiind nevoie de intervenția utilajelor de deszăpezire.

22 mart. 2024, 10:19
Elena Mateescu, directoarea ANM, anunță că ninsorile continuă. Când scăpăm de vremea rea

În acest moment, România se află sub informare meteorologică de vreme rea, valabilă până la ora 20. Vor fi precipitații slabe, sub formă de ninsoare în nordul și centrul Moldovei și mixte în sudul Moldovei, Dobrogea, cea mai mare parte a Munteniei și în sudul și estul Transilvaniei.

În Carpații Orientali și Meridionali va ninge local moderat cantitativ (10…15 l/mp) și se va depune strat nou de zăpadă. Vor fi intensificări ale vântului cu rafale în general de 40…50 km/h în estul, sud-estul țării și la munte, iar în cursul zilei de marți și în vest.

Citește și Cum va fi anul 2024 din punct de vedere meteorologic. Directorul ANM Elena Mateescu: Se spune că ne aflăm deja într-un prag de alertă de cod roşu

Elena Mateescu, directoarea ANM, spune că în weekend cresc temperaturile

Elena Mateescu, directorul ANM, spune că în weekend temperaturile vor crește considerabil. ”La acest sfârșit de săptămână valorile de temperaturi vor fi în creștere astfel încât să contăm pe limite ce pot depăși, mai ales în sudul țării, 17 18° grade”, a explicat ea.

Până atunci o să ningă în mai multe zone ale țării.

”Astăzi și mâine vor mai continua ninsorile în special în zona montană înaltă, acolo unde și rafalele vor fi susținute, vorbim de viteze de 70-80 km/h. Nu în ultimul rând, și în zonele mai joase de relief, 40-50 de km/h. Temperaturile vor fi mai coborâte în special în jumătatea estică a țării, acolo unde și la această oră înregistrăm valori care nu depășesc 7…8° C, cel mai frig în jumătatea nordică a Moldovei, 3…4°C.

În zona montană înaltă valorile de temperaturi sunt negative, cel mai frig este la Vârful Omu, -8°, dar și în masivele montane din partea estică a țării, Călimani, -6°, sau Ceahlău Toaca -5°. În capitală avem doar 4…5°, în timp ce în sud-vestul țării, de pildă la Calafat, 16° sau Drobeta Turnu Severin, 15 grade”, a mai explicat Elena Mateescu la Antena 3 CNN.

Citește și Meteorologii anunță alternanțe termice periculoase. După ger, termometrele vor indica până la 26 de grade, apoi temperaturile scad iar

În weekend vremea se schimbă complet. ”La acest sfârșit de săptămână temperaturile vor fi în creștere de la o zi la alta, inclusiv și în jumătatea estică de mâine. Tot de mâine, la scara întregii țări, vom vorbi de valori de temperaturi între 9 până la 17°, la fel și duminică, posibil 11…20°, semn că într-adevăr acestea caracterizează deja o vreme de primăvară”, a concluzionat directorul ANM la Antena 3 CNN.