Elena Udrea a izbucnit în plâns la audierea în dosarul Gala Bute

Elena Udrea a izbucnit în lacrimi marţi, în timpul audierilor în dosarul Gala Bute, în care este judecată pentru luare de mită, abuz în serviciu şi tentativă de fraudare a fondurilor europene. Elena Udrea povestea despre relaţia ei cu Ana Maria Topoliceanu. 

26 apr. 2016, 10:27
Elena Udrea a izbucnit în plâns la audierea în dosarul Gala Bute

Elena Udrea a fost audiată marţi de judecători în Dosarul Gala Bute, în care este judecată pentru luare de mită, abuz în serviciu şi tentativă de fraudare a fondurilor europene.

În declarația dată în sala de judecată, Udrea a negat acuzațiile care i se aduc în acest dosar și a spus că ea nu a făcut altceva decât să continue proiectele predecesorilor săi din minister.

La un moment dat, Udrea a relatat faptul că a avut o relație extrem de apropiată de Ana Maria Topoliceanu, cea care a denunțat-o în acest dosar, și a explicat modul în care a numit-o la conducerea Companiei Naționale de Investiții.

„Nu am primit sume de bani de la ea. A fost singurul om pe care l-am susținut într-o funcție publică. Nimeni din anturajul meu sau din familia mea nu a fost angajat cu sprijinul meu. Amândouă am fost în Baroul București și am fost prietene până în noiembrie 2014. Relația a fost extrem de apropiată până în vara anului 2012, ulterior s-a răcit”, a declarat Elena Udrea.

Elena Udrea a mai spus că Ana Maria Topoliceanu a ajutat-o în timpul campaniei electorale din anul 2008 și apoi a coordonat activitatea organizației PDL București.

„După alegerile din 2008, am fost numită ministru și Ana Maria Topoliceanu m-a rugat să o susțin pentru o funcție publică și am luat-o consilier personal, deși poate că nu m-ar fi refuzat partidul să o susțin pentru o altă funcție. A lucrat și în campania din 2009 și, după ce am devenit ministru al Dezvoltării, am avut o discuție destul de dură, în care mi-a reproșat că puteam să fac mai mult pentru ea. După acea discuție am numit-o director la Compania Națională de Investiții. Consider că a fost un director bun”, a precizat Elena Udrea, care a izbucnit apoi în plâns.

Judecătorii au fost nevoiți să ia o scurtă pauză, pentru ca fostul ministru să se liniștească.

Elena Udrea a venit să dea explicaţii în legătură cu acuzațiile pe care i le aduc procurorii anticorupție. Fostul ministru este ultimul inculpat din dosar care este audiat înainte de a se trece la a doua etapă, cea a administrării și discutării probelor aduse atât de procurori cât și de avocații apărării. 

Deputatul a anunțat deja că vrea să cheme în instanță mai mulți martori, inclusiv foști colegi din Minister, care să povestească cum a fost organizată Gala Bute. 

De asemenea, a fost reaudiat și fostul consilier al Elenei Udrea. Ștefan Lungu a dat o declarație mai amănunțită cu privire la aciuzațiile potrivit cărora oamenii de afaceri plăteau comisioane nelegale către funcționari din Minister pentru a se asigura că această instituție face la timp plățile pentru contractele aflate deja în derulare.

Potrivit lui Ștefan Lungu aceste comisioane erau o practică obișnuită în Ministeru și se ridicau 10 % din valoarea contractelor acordate de Minister.