Elena Udrea află dacă va petrece Sărbătorile de iarnă acasă cu familia. ICCJ ar putea revizui condamnarea din Dosarul Gala Bute

Elena Udrea află marți dacă va fi sau nu eliberată din Penitenciarul Târgșor. Apărătorii ei au cerut revizuirea condamnării din Dosarul Gala Bute. Cererea a fost făcută în baza unei note secrete a SRI, care a ajuns la dosar abia după pronunțarea pedepsei de 6 ani de pușcărie.

12 dec. 2023, 10:22
Elena Udrea află dacă va petrece Sărbătorile de iarnă acasă cu familia. ICCJ ar putea revizui condamnarea din Dosarul Gala Bute

Elena Udrea află dacă va petrece Sărbătorile de iarnă acasă cu familia. O decizie este așteptată a fi luată azi la ICCJ. Pe data de 29 noiembrie 2023, Înalta Curte a rămas în pronunțare cu privire la admisibilitatea în principiu a cererii de revizuire a condamnării din Dosarul Gala Bute. Totodată, judecătorii vor soluționa în această etapă preliminară și cererea Elenei Udrea de suspendare a executării pedepsei, scrie ziare.com.

Avocații Elenei Udrea se bazează pe o notă strict secretă a SRI, al cărei conținut a fost dezvăluit în 2018 de către Traian Băsescu. Pe data de 16.05.2018, fostul președinte al României a reprodus în Parlament conținutul documentului strict secret, însă nu l-a dat publicității niciodată. Traian Băsescu spunea atunci că ofițerii SRI documentaseră activitățile infracționale din Ministerul Dezvoltării și Turismului, pe vremea când instituția era condusă de Elena Udrea.

Citește și: Clipe grele pentru Elena Udrea, în spatele gratiilor. Gestul lui Adrian Alexandrov care o va emoționa până la lacrimi

„Acest document informează că sunt nişte infracţiuni: un domn care dă mită, altul care primeşte şi face trafic de influenţă în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului. Niciun cuvânt despre ministru. El identifică şi cursul traficului de influenţă, care sunt directorii, persoanele din minister care au beneficiat şi de mită şi au pus pe roate nişte plăţi.
Rezultatul de astăzi este că toţi cei nominalizaţi şi mituitorul şi beneficiarii mitei au devenit din oameni care încalcă legea, denunţători. (…) Singurul denunţat de cei prezentaţi a comite infracţiuni a fost ministrul şi el a fost consistent condamnat în instanţa de fond. Este vorba de Gala Bute.

Citește și: Elena Udrea și Ioana Băsescu scapă definitiv de dosarul finanțării campaniei electorale a lui Traian Băsescu. ICCJ a respins recursul DNA. Decizia este definitivă

Se devoalează un mecanism: oameni de afaceri, funcţionari din ministere sunt implicaţi în ilegalităţi, dar DNA nu este interesat de ei, îl interesează să obţină de la aceşti oameni denunţuri împotriva omului politic şi asta s-a întâmplat în dosarul Gala Bute”, a spus Traian Băsescu.

Elena Udrea se află în pușcărie după ce pe 7 aprilie 2022 a pierdut o contestație în anulare la condamnarea de 6 ani pe care o primise în Dosarul „Gala Bute”. Acesta a fugit pentru a doua oară din țară, cu câteva ore înainte de pronunțarea deciziei, dar a fost prinsă la scurt timp în Bulgaria, în momentul în care încerca să treacă frontiera în Grecia.

În iunie 2018, Elena Udrea a fost condamnată definitiv la 6 ani închisoare pentru luare de mită şi abuz în serviciu, însă a fugit la acea vreme din România, fiind depistată şi încarcerată în Costa Rica.

De asemenea, fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box, Rudel Obreja, care ulterior a decedat, a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare.