Procurorii DNA cer 12 ani de închisoare pentru Elena Udrea şi 15 ani pentru Ioana Băsescu în dosarul de corupţie privind finanțarea campaniei electorale din 2009

Procurorii DNA cer 12 ani de închisoare pentru Elena Udrea şi 15 ani pentru Ioana Băsescu în dosarul privind finanțarea campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din 2009.

26 ian. 2021, 16:43
Procurorii DNA cer 12 ani de închisoare pentru Elena Udrea şi 15 ani pentru Ioana Băsescu în dosarul de corupţie privind finanțarea campaniei electorale din 2009

Elena Udrea dă socoteală în faţa magistraţilor chiar după ce a ieşit din carantină. Vorbim despre dosarul în care este judecată totodată și Ioana Băsescu. Acuzațiile procurorilor vizează finanțarea campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale de acum 12 ani.

La termenul de marţi, procurorul DNA a cerut o pedeapsă de 12 ani de închisoare plus spor pentru Elena Udrea în dosarul penal privind finanțarea campaniei electorale din 2009, în care fosta ministră PDL este acuzată de spălare de bani și instigare la luare de mită.

În cazul Ioanei Băsescu, fiica fostului președinte Traian Băsescu, DNA a cerut o pedeapsă orientată spre maximul prevăzut de lege în cazul delapidare, ceea ce înseamnă 15 ani.

În același dosar, pentru jurnalistul Dan Andronic, procurorul DNA a cerut o pedeapsă cu închisoarea cu executare.

 

Elena Udrea dă socoteală în faţa magistraţilor chiar după ce a ieşit din carantină. În ce dosar a mai fost acuzată fostul ministru al Turismului

Elena Udrea a aflat că s-a infectat cu COVID-19 chiar pe 7 ianuarie, cu o zi înaintea termenului fixat în procesul în care este judecată pentru corupție la Curtea de Apel București, programat pentru 8 ianuarie.

Instanța a amânat pentru marți ultimul termen în proces.

Pe 14 decembrie anul trecut, Curtea de Apel București mai amânase o dată procesul, stabilind termen pentru 8 ianuarie 2021. Unul dintre inculpații din dosar a anunțat atunci instanța, prin intermediul avocatului său, că a fost infectat cu COVID 19, dar că dorește să asiste la audierea Elenei Udrea pentru a-i adresa întrebări.

Elena Udrea a fost chemată pentru explicaţii în dosarul finanțării campaniei lui Traian Băsescu, la alegerile prezidenţiale din 2009.

„S-au plătit nişte panouri publicitare. Nu sunt nişte bani pretinşi şi primiţi, altcineva ar fi solicitat unor firme să plătească nişte panouri în campanie, dar denunţătorul spune că a solicitat firmelor respective să facă aceste plăţi pentru panourile respective, la indicaţia mea”, a spus Elena Udrea în septembrie.

Pe 24 mai 2017, DNA i-a trimis în judecată pe Elena Udrea, Ioana Băsescu și jurnalistul Dan Andronic, în dosarul privind finanțarea campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din 2009.

Procurorii susțin că, în cursul anului 2009, în contextul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale, au fost colectate sume de bani provenite din infracțiuni de corupție, delapidare și evaziune fiscală care au fost folosite, ulterior, pentru plata unor servicii prestate în campania electorală.

Elena Udrea a fost acuzată de DNA că, în calitate de ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului, având influență asupra factorilor de decizie din Ministerul Economiei și SC Hidroelectrica SA, a cerut unui om de afaceri, prin intermediar, suma de cinci milioane de dolari pentru a asigura firmei controlate de acesta derularea, în continuare, a contractului de vânzare – cumpărare de energie electrică cu SC Hidroelectrica SA.

Citeşte şi: Alertă cu bombă la Curtea de Apel Bucureşti! Mai multe procese, inclusiv cel al Elenei Udrea, au fost întrerupte