ULTIMA ORĂ! Elena Udrea va fi adusă în România. Judecătorii au decis extrădarea fostului ministru. Decizia nu este definitivă

Update. Instanța s-a pronunțat în privința extrădării Elenei Udrea. Judecătorii bulgari au decis ca Udrea să fie adusă în România. Însă decizia nu este definitivă, momentan fostul ministru va rămâne în arest în Bulgaria.

19 apr. 2022, 15:31
ULTIMA ORĂ! Elena Udrea va fi adusă în România. Judecătorii au decis extrădarea fostului ministru. Decizia nu este definitivă

Instanța s-a pronunțat în privința extrădării Elenei Udrea. Judecătorii bulgari au decis ca Elena Udrea să fie adusă în România. Probabil că acest lucru se va întâmpla în zilele următoare. Decizia nu este definitivă încă, ea va fi putea fi atacată cu apel în cinci zile. Momentan fostul ministru va rămâne în arest în Bulgaria.

Lucian Bode spune cum şi când va fi adusă Elena Udrea în România

Elena Udrea va fi adusă în ţară după ce hotărârea unei instanţe bulgare privind extrădarea sa rămâne definitivă, a declarat, marţi, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode.

„Procedura este una cunoscută, internaţională. În momentul în care această decizie de astăzi rămâne definitivă, ea putând fi atacată cu recurs în cinci zile, Centrul internaţional de cooperare poliţienească va demara procedurile internaţionale în astfel de situaţii şi va proceda la aducerea în ţară a doamnei Udrea. Cum se va întâmpla acest lucru vor decide poliţiştii. Având în vedere distanţa foarte mică între Sofia şi Bucureşti vorbim despre posiblitatea de a fi transferată în România pe cale terestră”, a afirmat Bode, citat de Agerpres.

Potrivit ministrului de Interne, procedurile sunt foarte clare, iar durata va fi comunicată de Poliţie, în colaborare cu partea bulgară.

 

Știre inițială

Marți este al doilea termen în procesul de extrădare al fostului ministru la Tribunalul din Bulgaria. Elena Udrea va fi dusă în fața instanței, iar judecătorii ar putea să ia o primă decizie în acest caz.

Documentele cerute pentru extrădarea fostului ministru, trimise de autoritățile române, au ajuns în Bulgaria, a anunțat luni Tribunalul din Bulgaria. E vorba de acte importante pe care judecătorii bulgari le-au cerut pentru procesul de extrădare.

Nu va fi o decizie definitivă, ea putând fi contestată la Curtea de Apel din Sofia. Autoritățile bulgare au la dispoziție aproximativ o lună să ia o hotărâre.

Elena Udrea a cerut arest la domiciliu în Bulgaria şi a solicitat instanţei să nu fie extrădată în România. Avocații săi au venit cu o serie de dovezi care prezintă necesitatea fostului ministru de a-și ispăși pedeapsa în libertate.

Elena Udrea s-a plâns de condițiile din închisorile din România, precizând că a mai fost arestată în condiții insalubre. Din acest motiv, autoritățile din Bulgaria au cerut un raport Ministerului Justiției din România, cu privire la mediul în care trăiesc deținuții. Fostul ministru le-a povestit deja autorităților din țara vecină experiența sa de la Penitenciarul Târgşor. Pe lângă condițiile greu de imaginat în care a fost nevoită să stea, Elena Udrea susține că a primit și amenințări cu moartea.

Elena Udrea are mai multe motive pentru care să nu fie extrădată și pentru care cere săvârșirea pedepsei la domiciliu. Potrivit actelor prezentate de avocați, fostul ministru ar suferi de osteoporoză, iar pentru a se trata de această afecțiune medicală a cerut azil politic în Grecia.

Citește și Boala de care suferă Elena Udrea. Cum a sperat fostul ministru al Turismului că va scăpa de arestul preventiv

Udrea a fost condamnată definitiv la șase ani de închisoare în Gala Bute. A fost găsită vinovată pentru luare de mită și abuz în serviciu, după ce a primit un milion de euro de la oameni de afaceri pentru a le mijloci contracte cu statul.

În ziua condamnării, Elena Udrea a fost oprită la Vama Kulata din sudul Bulgariei, punct de trecere a frontierei în Grecia.

Citește și Decizie de ultimă oră! Elena Udrea merge la pușcărie. A fost condamnată definitiv la șase ani de închisoare