Elena Udrea, la DNA în Ajunul Crăciunului. Procurorii i-au prelungit măsura controlului judiciar

Fostul ministru al Turismului Elena Udrea s-a prezentat, joi dimineaţă, la Direcţia Naţională Anticorupţie, unde procurorii au anunţat-o că i-au prelungit controlului judiciar, în dosarul privind creditul contractat de la BRD, în care este urmărită penal pentru complicitate la abuz în serviciu, potrivit România TV.

24 dec. 2015, 07:20
Elena Udrea, la DNA în Ajunul Crăciunului. Procurorii i-au prelungit măsura controlului judiciar

Elena Udrea a fost citată să se prezinte la DNA pentru a i se aduce la cunoştinţă că i-a fost prelungită măsura controlului judiciar cu 60 de zile, în dosarul privind creditul de aproximativ trei milioane de euro pe care l-a luat de la BRD. Elena Udrea a primit control judiciar pe 30 octombrie, iar măsura urma să expire pe 30 decembrie. 

La 30 octombrie DNA a dispus ca fostul ministru să fie cercetată sub control judiciar pe cauțiune, fiind stabilită suma de 5 milioane lei. Pe 19 noiembrie, procurorii DNA au admis cererea Elenei Udrea de instituire a unei garanții asupra a două terenuri din stațiunea Băile Boghiș, în contul cauțiunii de 5 milioane lei.

Elena Udrea este acuzată de luare de mită în formă continuată, trafic de influență în formă continuată, instigare la abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine, efectuare de operațiuni financiare incompatibile cu funcția ori încheierea de tranzacții financiare utilizând informațiile în virtutea funcției, spălare de bani în formă continuată, fals în declarații de avere în formă continuată (cu referire la declarațiile de avere din perioada 2009 — 2012).

Potrivit DNA, în anul 2010, în calitate de ministru și de persoană cu funcție de conducere în PDL, având influență asupra factorilor de decizie din Ministerul Economiei și ai SC Hidroelectrica SA, Elena Udrea a pretins de la un om de afaceri, prin intermediar, suma de 5 milioane de dolari, pentru a asigura firmei controlate de acesta derularea, în continuare, a contractului bilateral de vânzare-cumpărare de energie electrică cu SC Hidroelectrica SA.

Pentru a-și exercita influența, (…) la începutul anului 2012, a primit de la același om de afaceri, prin intermediar, suma de 3.800.000 de dolari și o creanță de 900.000 de euro pe care una dintre firmele controlate de acesta o deținea ca urmare a unui împrumut garantat cu pachetul de 90% din acțiunile la o societate cu activitate în mass-media„, susțin anchetatorii.

Procurorii mai spun că Elena Udrea s-ar fi folosit de influența pe care o avea ca ministru pentru a cumpăra prin interpuși, sub prețul pieței, o vilă pe litoral, pe care ar fi renovat-o cu bani de la compania care avea contract cu ministerul.

CITEŞTE ŞI: Elena Udrea, apariţie surprinzătoare la Poliţie: Am mai stat de vorbă. Ne-am urat „Crăciun Fericit”