Comisia Juridică a dat AVIZ POZITIV pentru urmărirea penală şi ARESTAREA preventivă a ELENEI UDREA

Comisia juridică din Camera Deputaţilor a avizat favorabil, duminică, toate cererile DNA de urmărire penală şi arestare preventivă a deputatului Elenei Udrea în dosarele GALA BUTE şi MICROSOFT. Fosta şefă a PMP a venit, însoţită de avocaţi, pentru a se apăra în faţa colegilor săi jurişti, la final ea declarând că le-a cerut să încuviinţeze începerea urmării penale, dar măsura arestării preventive este, în opinia sa, una "excesivă". Plenul Camerei Deputaţilor are cuvântul decisiv, acesta urmând să decidă prin vot luni seara dacă dă undă verde arestării Elenei Udrea.

08 feb. 2015, 14:16

Elena Udrea a fost prezentă, duminică, la Parlament, la şedinţa Comisiei Juridice a Camerei. Deputaţii jurişti s-au întrunit pentru a discuta şi da rapoarte cererilor DNA de urmărire penală şi arestare preventivă a Elenei Udrea în dosarele GALA BUTE şi MICROSOFT. 

Deputaţii din Comisia juridică au adoptat raport favorabil la toate cele trei solicitări ale DNA încuviinţare a arestării deputatei Elena Udrea, două în dosarul „Microsoft” şi una în dosarul „Gala Bute”. Totodată, Comisia a avizat favorabil cererile DNA de încuviinţare a extinderii urmăririi penale în Dosarul „Gala Bute” şi de începere a urmăririi penale împotriva acesteia în dosarul Microsoft.

„Am avut practic cinci voturi de dat astăzi. Am avut patru solicitări una dintre ele având două capete, două solicitările în interiorul ei”, a precizat preşedintele Comisiei juridice, Bogdan Ciucă.

 Astfel, Comisia juridică a avizat favorabil începerea urmăririi penale „faţă de unele fapte” în dosarul Gala Bute cu 20 voturi „pentru”, un vot anulat şi o „abţinere”.

La cea de a doua solicitare tot în dosarul „Gala Bute”, care vizează măsura arestării, comisia a dat raport favorabil, cu 17 voturi „pentru”, trei „împotrivă” şi două voturi anulate.

Cea de-a treia cerere vizând dosarul Microsoft, prin care se solicita începerea urmăririi penale, Comisia juridică a fost avizată favorabil cu 21 voturi „pentru” şi o „abţinere”.

CITEŞTE ŞI TRAIAN BĂSESCU, primul mesaj pentru ELENA UDREA, aflată la un pas de arestare

În cazul ultimei solicitări, existau, de fapt, două cereri, care au fost supuse separat votului. Prima, care viza încuviinţarea reţinerii şi arestării a primit din partea deputaţilor 18 voturi „pentru”, două „împotrivă” şi două „abţineri”, iar a doua cerere, care viza arestarea a primit 16 voturi „pentru”, patru „împotrivă” şi două „abţineri”.

Potrivit lui Bogdan Ciucă, la şedinţă au fost prezenţi 22 din cei 26 de membrii ai comisiei. Acesta a arătat că plenul votează solicitarea Parchetului sau a ministerul, după caz, luând în calcul sau nu „aşa-numita recomandare prin raport sau viziune pe care a avut-o Comisia juridică pe acest subiect”.

Întrebat dacă Elena Udrea a cerut membrilor comisiei să încuviinţeze începerea urmăririi penale şi nu şi arestarea sau reţinerea, Ciucă a răspuns: „Fără să mai fac alte precizări, pot confrma că, atât avocaţii apărării, cât şi doamna deputat au solicitat încuviinţara începerii urmăririi penale, având rezerve faţă de celelalte măsuri”.

Ciucă a menţionat că rapoartele vor fi trimise Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor. „Dânşii le au pe masă pe toate şi vor decide când şi cum le vor supune votului de plen”, e explicat deputatul.

CITEŞTE ŞI Parlamentarii PMP vor vota PENTRU urmărirea penală a Elenei Udrea

După ce şi-a spus punctul de vedere în faţa deputaţilor jurişti, Elena Udrea a declarat că le-a cerut acestora să încuviinţeze începerea urmării penale, arătând că măsura arestării preventive este „excesivă”.

„Eu cred că orice persoană asupra căreia există suspiciuni trebuie să fie cercetată, că Parlamentul trebuie să interfereze cu justiția, că trebuie să permită justiției să cerceteze pe oricine, fie el parlamentar sau fost ministru. Am reiterat solicitarea de data trecută ca această comisie juridică să avizeze pozitiv cererea de începere a urmăririi penale sau cererile, pentru că sunt două în ceea ce mă privește”, a spus Udrea.

„De asemenea, am spus colegilor din Comisia juridică faptul că nu cred că este întâmplător sau că este firesc ceea ce mi se întâmplă și anume ca împotriva mea în doar două ore să se remită trei cereri de arestare preventivă, în condițiile în care pe niciuna din cauzele în care am fost acuzată, nici în Gala Bute, nici în cazul dosarului Microsoft legat de denunțurile care au fost invocate, nu am fost măcar chemată să îmi spun un punct de vedere.

Cred că a permite justiției să mă cheme să îmi spun un punct de vedere este un drept pe care eu îl am. Vreau să mă prezint în fața anchetatorilor și vreau să fiu audiată legat de acuzațiile care mi se aduc, însă cererea de arestare preventivă formulată de trei ori împotriva mea în doar două ore mi se pare excesivă și excepțională. Am spus colegilor faptul că aștept să analizeze situația cum se prezintă ea din dosarele pe care le-au aduse cei de la DNA la comisie și anume să constate că toate acele motive pentru care s-a cerut arestarea mea preventivă marți existau și în ziua de joi când s-a dispus doar control judiciar asupra mea, existau și în ziua de luni când s-a cerut doar începerea urmăririi penale. Ca urmare, schimbarea de solicitări din partea DNA s-a făcut fără ca ceva să intervină între aceste momente”, a arătat Udrea, după ce a părăsit şedinţa.

CITEŞTE ŞI VICTOR PONTA, reacţie după avizarea ARESTĂRII Elenei Udrea. Ce spune de prezenţa lui Băsescu la PMP

Înainte de a intra la comisie, a cărei şedinţă a avut loc cu uşile închise, Udrea a spus că denunţurile care o privesc în dosarul Microsoft sunt „superficiale şi neserioase” şi că împotriva sa există „un asalt”, persoana sa fiind „ţinta unei acţiuni de denigrare” prin care să fie făcută să tacă.

„Nu m-am opus niciodată inceperii urmaririi penale împotriva mea. Nu m-am opus niciodată într-o cauză în care există motive de cercetare să fiu cercetată. Parlamentul nu trebuie să fie scut împotriva anchetelor penale. De aceea, pozitia mea a fost permanent in favoarea cercetarii penale a unui parlamentar sau fost ministru atunci cand exista suspciuni ca ar fi savarsit o fapta penala. Dar ce se întâmplă în cazul meu arată o situaţie excepţională: într-o singură zi, în doar două ore, s-au emis trei cereri de arestare preventivă pe numele meu. Este un caz nemaîntâlnit”, a spus Udrea.

„Sunt ţintă a unei actiuni de denigrare şi, in acelasi timp, a unei actiuni care are ca finalitate tăcerea mea. Se doreste să tac pentru că ce s-a intamplat intre marti si joi este de fapt denuntul meu impotriva generalului Florian Coldea. De aici a pornit toata aceasta avalansa de cereri de arestare nemaintalnita in Parlamentul Romaniei.

Luni, în Parlamentul României se vor vota 4 cererei in cazul unui deputat: una de incepere a urmăriri penale si trei de arestare preventiva”, a mai precizat deputatul.

„Mi se pare normal să se voteze pentru începerea urmăririi penale”, a conchis Udrea.

Cererile DNA urmează să intre la vot în plenul de luni.

Traian Băsescu a declarat, duminică, la Congresul PMP, că speră ca Elena Udrea să se bucure de condiții corecte pentru a se putea apăra și să îi confirme încă o dată că este un om cinstit.

„Aș vrea să vă mulțumesc pentru tăria pe care ați avut-o, o mână de oameni, cei care sunteți în sală, cei care sunteți la prezidiu, doamna președinte Elena Udrea, cei care v-ați dedicat acestei idei de a crea un partid nou.

CITEŞTE ŞI Traian Băsescu CONFIRMĂ că Elena Udrea i-a spus de Florian Coldea şi despre neregulile de la ANRP VIDEO

Chiar dacă nu este aici, țin să-i mulțumesc și îi apreciez delicatețea gestului ei de a nu fi în sală. Sper să se bucure de condiții corecte pentru a se putea apăra și sper să îmi confirme încă o dată că este un om cinstit, am convingerea că dacă va putea să o facă, o va face”, a spus Traian Băsescu, în aplauzele sălii.

Întrebat de jurnalişti dacă are emoţii pentru Elena Udrea, Băsescu a răspuns: „De ce nu?”

„Cât timp procurorii ridică semne de întrebare, Udrea are obligația să se ducă în fața procurorilor și în fața judecătorilor. Ea pare a avea convingerea că este se produce un abuz împotriva domniei sale„, a mai spus Traian Băsescu.

Parlamentarii PMP vor vota pentru începerea urmăririi penale a Elenei Udrea, a declarat, duminică, preşedintele PMP Eugen Tomac.

CITEŞTE ŞI TREI cereri de ARESTARE pentru Elena Udrea. Fostul ministru, TURNATĂ la DNA de Dinu Pescariu

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a cerut, marţi, de la Camera Deputaţilor, două avize pentru arestarea preventivă a Elenei Udrea, fost ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, unul în dosarul „Gala Bute” şi celălalt în dosarul Microsoft.

În dosarul „Gala Bute”, avizul a fost cerut după ce procurorii DNA au extins urmărirea penală pe numele Elenei Udrea şi pentru luare de mită. DNA a solicitat atât avizarea urmăririi penale pentru noua faptă, cât şi încuviinţarea arestării preventive.

În aceeaşi cauză, DNA ceruse luni aviz de la Camera Deputaţilor pentru urmărirea penală a Elenei Udrea, pentru infracţiunile de abuz în serviciu, cu obţinerea pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, tentativă la folosirea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete pentru obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene şi folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite. Comisia juridică a avizat favorabil, miercuri, solicitarea DNA.

În dosarul Microsoft, DNA a cerut, marţi, aviz pentru urmărirea penală a Elenei Udrea, pentru trei fapte de trafic de influenţă – două în legătură cu încheierea şi derularea acordului cadru de licenţiere Microsoft din anul 2009, a contractelor subsecvente şi a actelor adiţionale la acestea, respectiv legate de derularea contractului e-România -, spălare de bani şi fals în declaraţiile de avere, precum şi încuviinţarea reţinerii şi arestării deputatului PMP pentru aceste infracţiuni.

De asemenea, în dosarul Microsoft, procurorii au solicitat aviz pentru înlocuirea măsurii controlului judiciar, luată în cazul Elenei Udrea în 29 ianuarie, cu arestarea preventivă, pentru faptele de spălare de bani şi fals în declaraţii de avere, pentru care este deja urmărită penal. Anchetatorii susţin că Udrea a încălcat condiţiile controlului judiciar când a făcut afirmaţii publice cu privire la acuzaţiile ce îi sunt aduse, motiv pentru care se impune arestarea ei.

Elena Udrea a fost denunţată la DNA de omul de afaceri Dinu Pescariu, vizat în dosarul Microsoft, de la care Udrea ar fi pretins şi primit 500.000 de euro „pentru a-i rezolva problemele din justiţie”, se arată în referatul prin care procurorii cer arestarea deputatului PMP.