Elena Udrea speră să scape de închisoare. Judecătorii de la Înalta Curte vor decide asupra unei chestiuni de procedură

Elena Udrea vrea cu orice preţ să iasă din închisoare unde execută o pedeapsă de 6 ani primită în dosarul Gala Bute. Judecătorii Curtii Supreme vor decide dacă îi admit fostului ministru o cale extraordinară de atac care ar duce la eliberarea sa.

19 sept. 2022, 12:00
Elena Udrea speră să scape de închisoare. Judecătorii de la Înalta Curte vor decide asupra unei chestiuni de procedură

Elena Udrea speră ca va ieși din închisoare, luni, asta dacă judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție vor decide să admită calea extraordinară de atac formulată de fostul ministru, care ar duce la eliberarea sa. În premieră pentru dreptul penal din România, judecătorii trebuie să se pronunțe într-o chestiune de procedură.

Citește și Elena Udrea vrea înapoi cele 4,7 milioane de euro confiscate de stat. A atacat legea care reglementează măsurile asigurătorii la CCR

Blonda de la Cotroceni a depus la Instanța Supremă o contestație prin care a cerut ca sentința de șase ani de închisoare în celebrul dosar ”gala Bute”, să fie desființată.

Procurorii DNA se opun vehement punerii în libertate, iar avocații susțin că detenția fostului ministru încalcă legea.

Elena Udrea se află în prezent, încarcerată la penitenciarul de la Târgșor, ea fiind audiată în procedura specială a teleconferinței, nefiind adusă fizic la termenele de judecată care au lor la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Apărătorii Elenei Udrea cer sesizarea Curţii de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) pe motiv de lipsă de predictibilitate a legii din România, deoarece ea nu are apel la o cale extraordinară de atac, cu alte cuvine un apel la apel.

„Susțin admisibilitatea apelului și din perspectiva dreptului european. Dacă veți considera că nu e admisibil din perspectiva dreptului național, vă rog să sesizați CJUE din perspectiva dreptului european”, a declarat Elena Udrea.

Avocatul Veronel Rădulescu, unul dintre apărătorii Elenei Udrea, a solicitat instanței să declare ca admisibil, în principiu, apelul declarat de aceasta împotriva contestației în anulare și sesizarea CCR.

„Legea nu definește în mod clar și previzibil modul în care se pronunță deciziile în cazul contestațiilor în anulare. Vă rog să nu uitați jurământul depus: jur să respect Constituția și legile țării. Dacă respingeți (calea de atac – n.r) ca inadmisibilă, dezbrac această robă și mă duc în agricultură!”, a declarat avocatul Veronel Rădulescu.

Citește și Elena Udrea se luptă cu sistemul chiar din spatele gratiilor. Fostul ministru schimbă legea pentru ca mamele din penitenciare să își poată vedea copiii fără existenţa unui geam despărţitor