Elena Udrea vrea înapoi cele 4,7 milioane de euro confiscate de stat. A atacat legea care reglementează măsurile asigurătorii la CCR

Elena Udrea a cerut, prin intermediul avocaţilor săi, sesizarea Curţii Constituţionale cu o excepţie privind neconstituţionalitatea mai multor dispoziţii legale care reglementează măsurile asigurătorii şi confiscarea extinsă, în cadrul dezbaterilor din "Dosarul Hidroelectrica".

16 sept. 2022, 16:39
Elena Udrea vrea înapoi cele 4,7 milioane de euro confiscate de stat. A atacat legea care reglementează măsurile asigurătorii la CCR

Elena Udrea vrea înapoi cele 4,7 milioane de euro confiscate de stat. O judecătoare de la Curtea de Apel Bucureşti a dispus sesizarea Curţii Constituţionale cu o excepţie ridicată de Elena Udrea în legătură neconstituţionalitatea mai multor dispoziţii legale în baza cărora instanţa i-a pus sechestru pe avere, până la concurenţa sumei de 4,7 milioane de euro, în vederea confiscării speciale. Elena Udrea a cerut sesizarea Curţii Constituţionale legat de art. 107 din Codul penal (scopul măsurilor de siguranţă), art. 112 din Codul penal (confiscarea extinsă), art. 291 alin. 2 Cod penal (traficul de influenţă – confiscarea de bunuri); Legea 656/2002 (art. 32 – 33) şi Legea 129/2019 pentru prevenirea şi sancţionarea spălării banilor (art. 50 -51) cu privire la măsuri asigurătorii şi confiscarea de bunuri, precum şi ale câteva articole din vechiul Cod Penal. Corina Ciobanu, magistratul care se ocupă de acest caz, a admis cererea Elenei Udrea şi a dispus sesizarea CCR cu privire la aceste prevederi legale.

Sindicaliştii din penitenciare o pun la punct pe Elena Udrea după mesajele acesteia în care condamnă sistemul de detenţie: „Se transformă din infractoare dovedită în instanţă morală”

Un complet de la Curtea de Apel Bucureşti a dispus, în octombrie 2018, instituirea sechestrului pe toate bunurile mobile şi imobile deţinute de fostul ministru Elena Udrea, până la concurenţa sumei de 4,7 milioane de euro, în vederea confiscării speciale, decizie menţinută ulterior de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Bombă în justiţie, Elena Udrea ar putea scăpa de dosarele penale, din cauza legislaţiei. Condiţiile extrădării din Bulgaria, verificate de o judecătoare de la Curtea de Apel

Elena Udrea a fost trimisă în judecată de DNA în acest dosar pentru trafic de influenţă şi spălare a banilor, alături de jurnalistul Dan Andronic, acuzat de mărturie mincinoasă. Potrivit DNA, Elena Udrea a acceptat promisiunea făcută prin intermediari de omul de afaceri Bogdan Buzăianu, în 2011, de a primi suma de 5 milioane de dolari pentru a-şi exercita influenţa asupra factorilor de decizie din cadrul Ministerului Economiei şi Hidroelectrica, în vederea menţinerii, în condiţiile deja negociate, a contractelor pe care societatea omului de afaceri le încheiase cu compania producătoare de energie.