Elena Udrea, ultima şansă de a scăpa de condamnarea în Gala Bute. UPDATE: Instanţa a decis o nouă amânare

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a amânat şi luni recursul în casaţie introdus de Elena Udrea, ultima cale extraordinară de atac la care poate apela fostul ministru al Turismului pentru a obţine rejudecarea dosarului. Următorul termen este în 23 iunie.

23 mai 2022, 13:59
Elena Udrea, ultima şansă de a scăpa de condamnarea în Gala Bute. UPDATE: Instanţa a decis o nouă amânare

UPDATE: Înalta Curte de Casație și Justiție a amânat, luni, pronunțarea pe recursul în casație exercitat de avocații Elenei Udrea, în dosarul „Gala Bute”, unde fostul ministru a primit o condamnare, în 2018, de 6 ani de închisoare cu executare, pentru luare de mită şi abuz în serviciu.

Următorul termen este în 23 iunie, ceea ce-i afectează planul fostului ministru. Extrădarea se judecă la începutul lunii iunie. ”Sunt dezamăgit, aceasta este situația” a spus Veronel Rădulescu, avocatul Elenei Udrea.

„Sunt dezamăgit pentru că erau de pus în discuție cereri foarte importante, destul de complexe şi destul de argumentate care conduc la ideea că doamna Udrea trebuie pusă în libertate de îndată, că execută un mandat care, din punctul de vedere al apărării, este unul nelegal. Instanţa a apreciat că aceste lucruri pot fi discutate doar cu procedura de citare îndeplinită în mod complet”, a spus Veronel Rădulescu.

În ceea ce priveşte dorinţa Elenei Udrea de a fi prezentă în sala de judecata prin videoconferinţa dacă se va discuta pe fondul cauzei, acesta a spus: „Eu nu fac aprecieri asupra a ceea ce a hotărât instanţă. Mi-am spus şi în sala punctul de vedere că aceasta era o cerere o dorinţă a doamnei Udrea să participe, o dorinţă probabil alimentată şi de speranţă dumneaei că instanţa va suspenda executarea acelei hotărâri şi va fi prezentă personal”.

Întrebat dacă, mâine, fostul ministru va fi audiat prin videoconferinţa la Curtea de Apel, avocatul Veronel Rădulescu a declarat: Nu cred. Din câte ştiu eu, nici măcar nu s-a îndeplinit procedura cu instanta din Bulgaria. Termenul de mâine cel mai probabil va fi amânat”.

UPDATE: Elena Udrea cere rejudecarea procesului Gala Bute. Omul de afaceri Adrian Alexandrov s-a prezentat, luni, la instanța supremă pentru a participa la discuțiile publice din dosarul în care fostul ministru și Rudel Obreja contestă pe cale excepțională decizia definitivă din mega-dosarul de corupție Gala Bute. Este de menționat că Alexandrov nu a fost parte în dosarul Gala Bute și nu are calitate nici în calea extraordinară de atac, recursul în casație.

Completul de cinci judecători care dezbate a doua cale extraordinară a de atac din dosarul Gala Bute, recursul în casație va relua în discuție, cea mai nouă cerere a apărării fostului demnitar, aceea de suspendare temporară a efectelor deciziei definitive din mega-dosarul Gala Bute, efecte din calea cărora fostul ministru a părăsit intempestiv țara, fiind capturată în Bulgaria.

Elena Udrea face o ultimă încercare de a scăpa de condamnare, dar nu vrea să fie audiată de judecătorii români. Trei avocaţi angajaţi de Udrea au explicat instanţei că fostul ministru a dat o declaraţie în Bulgaria şi nu mai doreşte să fie audiată prin videoconferinţă.

Preşedintele completului de judecată a stabilit, însă, lunea trecută, că Udrea trebuie citată în Bulgaria, astfel încât procesul a fost amânat, fiind stabilit termen pentru data de 23 mai.

Elena Udrea, optimistă înaintea verdictului de luni! Anunţuzl a fost făcut de Veronel Rădulescu, avocatul Elenei Udrea, în contextul în care Înalta Curte de Casație și Justiție urmează să se pronunțe luni, 23 mai, asupra recursului în casație din dosarul „Gala Bute”.

Astfel, avocatul fostului ministru a subliniat că aceasta este „optimistă întotdeauna” și spera să primească un răspuns favorabil, potrivit informațiilor transmise de bugetul.ro. Amintim că Elena Udrea a fost condamnată în 2018 la 6 ani de închisoare cu executare, pentru luare de mită și abuz în serviciu.

Elena Udrea protestează din închisoare: sunt 46 de zile de când sunt arestată ilegal
„Sunt 46 de zile de când sunt arestată ilegal, că urmare a unei halucinante decizii a ICCJ, prin care mi s-a respins contestaţia în anulare doar mie dintre toate dosarele similare (Şova, Pop, Niţă, Valcov, Bica, etc), şi mi s-a refuzat doar mie dreptul de a fi rejudecată legal în dosarul Gala Bute”, a scris Elena Udrea pe reţeaua de socializare..

Din închisoarea din Bulgaria, Udrea susţine că judecătorii au încălcat o decizie a CCR. „Din motive inexplicabile juridic, 4 din 5 judecători au decis în cazul meu să încalce decizia CCR, care stă la baza tuturor acestor contestaţii, şi să se contrazică cu ceea ce ei înşişi au spus în celelalte cazuri, care toate sunt acum în rejudecare, iar cei implicaţi sunt toţi evident în libertate. Şi dacă ar vrea să îşi justifice schimbarea de macaz prin aplicarea deciziei CJUE din 21.12.2021, tot nu ar putea deoarece această prevede că judecătorii pot să nu ţînă cont de deciziile CCR, dacă există un risc sistemic de impunitate (nepedepsire) prin prescripţie”, a adăugat Elena Udrea.

Elena Udrea iese la atac din arestul din Bulgaria: „Au trecut 46 de zile de când sunt arestată ilegal. Am fost judecată ilegal!”
Fostul ministru atacă sistemul juridic din România. „Dacă asta se întâmplă în cel mai vizibil şi cunoscut dosar din România Gala Bute, ce o fi în celelalte? Ce se întâmplă cu Justiţia din România? Specialiştii în drept, procurorii şi judecătorii de bună credinţă, avocaţii şi profesioniştii adevăraţi din conducerea Ministerului Justiţiei, CSM, ICCJ, sunt mulţumiţi şi liniştiţi cu situaţia asta?”, a precizat Elena Udrea.

La mijlocul săptămânii, judecătorii bulgari au amânat, din nou, pronunţarea în procesul privind extrădarea Elenei Udrea. Noul termen de deliberare este 8 iunie. Până atunci, fostul ministru al Turismului va rămâne în închisoarea din Sofia.

Elena Udrea a fost condamnată la 8 ani de închisoare cu executare în dosarul Gala Bute. Decizia aparţine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi este definitivă.

Adrian Alexandrov şi Eva, mesaj pentru Elena Udrea de Sfinţii Constantin şi Elena: „Te aşteptăm acasă, mami!” FOTO
Udrea a plecat în Bulgaria înainte de pronunţarea deciziei şi a fost oprită de autorităţile bulgare la graniţa cu Grecia. Ulterior, fostul ministru a fost reţinut de autorităţile bulgare şi a solicitat să nu fie extrădat, dând vina pe condiţiile din sistemul penitenciar din România.

Solicitarea i-a fost respinsă, dar avocaţii Elenei Udrea au făcut contestaţie. În martie 2017, instanţa supremă a condamnat-o pe fostul ministru al Dezvoltării Regionale Elena Udrea la şase ani de închisoare cu executare pentru luare de mită şi abuz în serviciu în dosarul Gala Bute, fiind achitată pentru tentativa de folosire de declaraţii false sau incomplete. Rudel Obreja a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare, Gheorghe Nastasia a primit o pedeapsă de patru ani de închisoare, iar Ana Maria Topoliceanu a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare, în timp ce fostul mnistru al Economiei Ion Ariton a fost achitat.

Fostul consilier al Elenei Udrea Ştefan Lungu a primit o pedeapsă de un an şi şase luni de închisoare cu suspendare. Fostul asistent personal al Elenei Udrea, Tudor Breazu, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare, pentru complicitate la luare de mită.

Procurorii au arătat în rechizitoriu că, în 24 iunie 2011, a fost încheiat un contract de servicii, atribuit prin negocierea fără publicarea unui anunţ de participare, între Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) şi SC Europlus Computers SRL, firma lui Rudel Obreja, având ca obiect prestarea serviciilor de promovare a României în cadrul evenimentelor desfăşurate cu ocazia organizării Galei Internaţionale de Box profesionist de către Federaţia Română de Box. În baza acestui contract, la 1 februarie 2012, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a efectuat plata serviciilor de promovare în valoare de 8.116.800 lei.