Elena Udrea, vizată într-un nou dosar penal deschis pentru un plic „cu secrete de stat”, găsit în curte casei sale

Elena Udrea este vizată de un nou dosar. Fostul ministru al Turismului a fost reclamat de DNA la DIICOT pentru divulgare de secrete de stat. Totul ar fi pornit de la un plic cu informații secrete, găsit în curtea locuinței sale.

02 iun. 2021, 16:51
Elena Udrea, vizată într-un nou dosar penal deschis pentru un plic „cu secrete de stat”, găsit în curte casei sale
Sursa: Inquam Photos

UPDATE Elena Udrea, vizată de un nou dosar. Avocatul a confirmat faptul că Elena Udrea a găsit plicul în curte, „chiar cu o zi înainte de termenul de judecată la care l-a depus”. „Eu nu am cunoştinţe despre conţinutul documentelor care au fost prezentate de doamna Udrea instanţei de judecată. Ştiu  că dumneaei a intrat în posesia unor documente care par a fi documente clasificate şi a solicitat instanţei să le studieze şi să vadă dacă sunt autentice, să solicite un punct de vedere instituţiilor abilitate pentru că ar fi fost un document care era esenţial în apărarea doamnei Udrea, doar că instanţa a refuzat”, a declarat Veronel Rădulescu”.

DNA a depus o plângere la DIICOT. Plângerea o vizează pe fosta blondă de la Cotroceni Elena Udrea. Potrivit Realitatea Plus, este vorba despre o cercetare penală in rem.

Plângerea a pornit de la un plic cu documente secrete dus de Elena Udrea în instanţă la un termen în procesul privind finanţarea campaniei electroale a lui Traian Băsescu în 2009.

Elena Udrea a cerut judecătorilor ca ședința să fie declarată nepublică, motivând că vrea să arate instanţei documente ”strict secrete” care ar fi avut legătură cu o cerere anterioară a fostului ministru de a formula o adresă către SRI pentru a da relații despre cei trei denunțători ai ei. Solicitarea fostului ministru a fost respinsă la momentul respectiv de Curtea de Apel București, iar la termenul următor Elena Udrea i-a adus judecătorului plicul cu documente. Magistratul nu a deschis plicul pe motiv că el conţinea documente confidenţiale și i l-au returnat Elenei Udrea.

Citeşte şi: Detaliu-bombă în dosarul Elenei Udrea. S-a aflat cine sunt denunţătorii în cazul genții cu aproape 4.000.000 de dolari!

DNA a considerat însă că Elena Udrea ar trebui să răspundă pentru divulgarea de secrete de stat și a depus o plângere la DIICOT.

Avocatul Elenei Udrea a confirmat că a fost audiată în acest caz şi că plicul a fost găsit în curtea casei Elenei Udrea. Potrivit unor surse Antena 3, ar fi vorba despre note, adrese de la SRI.

Citeşte şi: Elena Udrea: „Stau și mă gândesc, de ce, Doamne iartă-mă, nu am luat banii ăia acasă”

 

Elena Udrea, condamnată la 8 ani de închisoare în dosarul campaniei pentru Băsescu. Ioana Băsescu, condamnată la 5 ani

Curtea de Apel București a condamnat-o în martie pe Elena Udrea la 8 ani de închisoare în dosarul în care este judecată pentru fapte de mare corupție în timpul campaniei electorale din 2009 pentru Traian Băsescu.

Concret, judecătorii au condamnat-o pe Elena Udrea la 6 ani de închisoare în dosarul privind finanţarea campaniei electorale din 2009. La cei 6 ani se adaugă un spor de pedeapsă de 2 ani. În total, Elena Udrea a primit o pedeapsă de 8 ani de închisoare. Elena Udrea este condamnată pentru instigare la luare de mita, pentru spalare de bani.
În plus, instanța a decis confiscarea a circa un milion lei de la Elena Udrea.

Ioana Băsescu, fiica lui Traian Băsescu, a primit o condamnare la 5 ani de închisoare cu executare pentru delapidare și spălare de bani. La rândul ei, Ioana Băsescu va trebui să plătească suma de 119.000 lei plus 12.000 lei cheltuieli de judecată.

De asemenea, au fost condamnaţi Gheorghe Nastasia, fostul secretar general al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, la 6 ani de închisoare şi Victor Tarhon, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Tulcea, la 4 ani de închisoare, ambii pentru luare de mită. Ioan Silviu Wagner, director general al companiei Oil Terminal, a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru delapidare.

Jurnalistul Dan Andronic a fost achitat.

Sentințele nu sunt definitive.