Elena Udrea vrea cu orice preţ să iasă din închisoare. Avocat: „Dacă respingeți, dezbrac roba și mă apuc de agricultură!”

Elena Udrea vrea cu orice preţ să iasă din închisoare unde execută pedeapsa de 6 ani primită în dosarul Gala Bute. Avocaţii ei au cerut sesizarea CJUE cu privire la lipsa de predictibilitate a legii din România pe motiv că nu i se permite să facă apel nu are apel.

13 sept. 2022, 09:53
Elena Udrea vrea cu orice preţ să iasă din închisoare. Avocat: „Dacă respingeți, dezbrac roba și mă apuc de agricultură!”

Judecătorii Înaltei Curţi de Casație și Justiție au respins în data de 7 aprilie 2022 o contestație în anulare a Elenei Udrea depusă împotriva unei sentințe de condamnare din 2018, prin care fostului ministru i se stabilise o pedeapsă de 6 ani de închisoare pentru infracțiuni de corupție, și asta după ce instanța supremă i-a suspendat pedeapsa din Gala Bute până ce Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a tranșat chestiunea aplicării deciziei CCR pe tema nelegalei compuneri a completurilor de judecată de la ICCJ.

Ulterior deciziei, Elena Udrea a fugit din țară și a fost dată în urmărire generală de Poliția Română. A fost prinsă în Bulgaria şi după 64 de zile de arest într-o închisoare din Bulgaria, Elena Udrea a fost extrădată în România şi încarcerată la Penitenciarul Târgşor de lângă Ploieşti.

Citeşte şi: Elena Udrea, o nouă încercare de a scăpa din închisoare. Fosta demnitară, audiată prin videoconferinţă

Acum apărătorii Elenei Udrea cer din nou sesizarea Curţii de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) pe motiv de lipsă de predictibilitate a legii din România, deoarece ea nu are apel la o cale extraordinară de atac, cu alte cuvine un apel la apel, potrivit ziare.com.

„Susțin admisibilitatea apelului și din perspectiva dreptului european. Dacă veți considera că nu e admisibil din perspectiva dreptului național, vă rog să sesizați CJUE din perspectiva dreptului european”, a declarat în fața instanței Elena Udrea.

Citeşte şi: Bombă în justiţie, Elena Udrea ar putea scăpa de dosarele penale, din cauza legislaţiei. Condiţiile extrădării din Bulgaria, verificate de o judecătoare de la Curtea de Apel

Avocatul Veronel Rădulescu, unul dintre apărătorii Elenei Udrea, a solicitat instanței să declare ca admisibil, în principiu, apelul declarat de aceasta împotriva contestației în anulare și sesizarea CCR.

„Legea nu definește în mod clar și previzibil modul în care se pronunță deciziile în cazul contestațiilor în anulare. Vă rog să nu uitați jurământul depus: jur să respect Constituția și legile țării. Dacă respingeți (calea de atac – n.r) ca inadmisibilă, dezbrac această robă și mă duc în agricultură!”, a declarat avocatul Veronel Rădulescu.

Instanța a rămas în pronunțare pentru data de 19 septembrie cu privire la admisibilitatea în principiu, în funcție de această decizie depinzând și sesizarea CJUE.