Elena Udrea, o nouă încercare de a scăpa din închisoare. Fosta demnitară, audiată prin videoconferinţă

Zi decisivă pentru Elena Udrea. Fostul ministru al Turismului ar putea ieşi de la Penitenciarul Târgșor dacă magistrații îi acceptă contestația în anulare în dosarul Gala Bute. Luni, judecătorii de la Înaltă Curte de Casație și Justiție decid dacă o scapă pe Elena Udrea de pedeapsa de 6 ani de închisoare.

12 sept. 2022, 10:15
Elena Udrea, o nouă încercare de a scăpa din închisoare. Fosta demnitară, audiată prin videoconferinţă

Elena Udrea, o nouă încercare de a scăpa din închisoare. Un complet de cinci judecători judecă apelul declarat de apărarea Elenei Udrea în cazul deciziei definitive din 7 aprilie 2022 când un alt complet de cinci magistrați de la aceeași instanță a respins contestația în anulare a fostului demnitar împotriva deciziei definitive din dosarul Gala Bute.

După condamnarea definitivă în dosarul Gala Bute, atât Elena Udrea, cât şi Rudel Obreja și Tudor Breazu au introdus o cale extraordinară de atac, contestația în anulare, în încercarea de a contracara efectele deciziei definitive. ICCJ a respins însă contestaţia.

Acum un alt complet de cinci judecători are de analizat apelul declarat de avocații Elenei Udrea împotriva deciziei care este definitivă.

Citeşte şi: Bombă în justiţie, Elena Udrea ar putea scăpa de dosarele penale, din cauza legislaţiei. Condiţiile extrădării din Bulgaria, verificate de o judecătoare de la Curtea de Apel

Elena Udrea a fost condamnată pentru infracțiuni de corupție săvârșite în perioada 2010-2012, în legătură cu administrarea fondurilor publice de către Ministerului Dezvoltării și Ministerul Economiei.

Fostul ministru a decis să organizeze Gala Bute din 2011, după discuții cu președintele FR Box, Rudel Obreja, iar, ulterior, le-a cerut subordonaților din Ministerul Dezvoltării să găsească soluții pentru finanțarea meciului, „urmărind obţinerea unor beneficii electorale, prin asocierea imaginii sale cu cea a lui Lucian Bute”, spun procurorii DNA şi judecătorii care au pronunţat verdictul final.

Magistraţii precizează că „sumele de bani obținute de Udrea au intrat fie nemijlocit în patrimoniul ei (în numerar ori prin plata unor bunuri și servicii), fie în patrimoniul unor persoane indicate de ea (Organizația București a unui partid și Rudel Obreja)”. Udrea a fost acuzată și condamnată pentru 3 infracțiuni de luare de mită, abuz în serviciu și tentativă la folosirea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete pentru obținerea pe nedrept de fonduri europene.

Sindicaliştii din penitenciare o pun la punct pe Elena Udrea după mesajele acesteia în care condamnă sistemul de detenţie: „Se transformă din infractoare dovedită în instanţă morală”
Elena Udrea are în acest moment două dosare în desfăşurare în instanţele din România:

* Dosarul ‘Hidroelectrica’, aflat la Curtea de Apel Bucureşti, în care a fost trimisă în judecată de DNA pentru trafic de influenţă şi spălare a banilor, alături de jurnalistul Dan Andronic, acuzat de mărturie mincinoasă. Potrivit DNA, Elena Udrea a acceptat promisiunea făcută prin intermediari de omul de afaceri Bogdan Buzăianu, în anul 2011, de a primi suma de 5 milioane de dolari pentru a-şi exercita influenţa asupra factorilor de decizie din cadrul Ministerului Economiei şi Hidroelectrica, în vederea menţinerii, în condiţiile deja negociate, a contractelor pe care societatea omului de afaceri le încheiase cu compania producătoare de energie.

* Dosarul privind finanţarea campaniei electorale a lui Traian Băsescu din 2009. În primă instanţă, Udrea a primit o condamnare de opt ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunilor de instigare la luare de mită şi spălare a banilor. Procesul se judecă în faza de apel la Instanţa supremă.