Elev japonez, olimpic la istorie în România. Povestea emoţionantă a copilului evacuat la Bacău, după Fukushima

Un elev japonez care a ajuns în Bacău în urmă cu trei ani, după dezastrul de la Fukushima, uimeşte pe toată lumea. A învăţat perfect româneşte, a luat nota 9,25 la Evaluarea Naţională la Limba şi literatura română şi este olimpic la istorie.

RomaniaTV.net
12 iul. 2015, 13:04
Elev japonez, olimpic la istorie în România. Povestea emoţionantă a copilului evacuat la Bacău, după Fukushima

Kevin Kashiwazaky are 13 ani şi a reuşit în ultimii trei ani de studiu mai multe decât au reuşit colegi de-ai săi de clasă în opt ani de zile. Băiatul nu numai că a învăţat la perfecţie limba română, dar şi obţinut 9,25 la Evaluarea Naţională la Limba şi literatura română, este olimpic la istorie şi unul dintre cei mai buni elevi din clasă.

Potrivit zdbc.ro, Kevin locuia împreună cu fratele său, Marius, şi mama sa, la mai puţin de 200 de kilometri de Fukushima, locul unde pe 11 martie 2011 s-a produs o puternică explozie a centralei nucleare, un dezastru în urma căruia peste 20.000 de oameni au murit sau au dispărut, iar 160.000 au fost evacuaţi. Între cei evacuaţi s-a aflat şi Kevin şi familia lui, care au fost îmbarcaţi într-un avion militar românesc şi au ajuns în satul Verşeşti, comuna Sănduleni, pe malul Tazlăului, unde Maria are o soră, pe Gabriela Kievici. În momentul dezastrului, Maria era despărţită de soţul său japonez şi avea dublă cetăţenie, la fel ca şi cei doi copii ai săi, astfel că aceştia au fost consideraţi refugiaţi români.

Citeşte şi EDU.RO BACALAUREAT 2015: Liceul unde NICIUN ELEV nu a luat BAC-UL

Ne-am acomodat foarte repede. Cel mai mult ne-a impresionat faptul că aveam multă libertate, mult spaţiu, multă verdeaţă, puteam să mergem unde voiam. Am văzut pentru prima oară animalele, păsările, ne fascinau până şi banalele gâze. Acolo, în şase clase, eram peste 750 de elevi şi profesori, şi totul era foarte rigid, aproape mecanic. Practic, eram nişte roboţi„, îşi aminteşte Kevin.

În doar trei ani cei doi fraţi au devenit premianţi. Acum vorbesc şi scriu perfect româneşte, Kevin este chiar olimpic la istorie, iar Marius îi calcă pe urme. Cu media generală de 9,37, Kevin va fi din acest an elev la Colegiul “Vasile Alecsandri” din Bacău, vrea să termine o facultate şi să devină translator, iar Marius visează să ajungă biolog marin. Ei spun că s-au îndrăgostit de România şi că nu s-ar mai întoarce niciodată de unde au plecat.