Eleva de 10 care refuză banii de la Guvern: „Nu îmi mai sunaţi părinţii să îi convingeţi să îmi închidă gura”

Antonia Pup acuză presiuni asupra părinților, după ce a anunțat că refuză banii de la Guvern.

RomaniaTV.net
30 aug. 2020, 14:09
Eleva de 10 care refuză banii de la Guvern: „Nu îmi mai sunaţi părinţii să îi convingeţi să îmi închidă gura”

Fosta președintă a Consiliului Național al Elevilor, Antonia Pup, acuză presiuni asupra părinților, după ce vineri anunțat public pe contul său de Facebook că refuză banii de la Guvern. Era vorba despre un premiu de 3.000 de lei pentru toți elevii care au luat 10 la Bac, Antonia Pup fiind una dintre elevele care au avut media 10 la sesiunea din iulie a examenului național.

 

„Dacă părinții mei lucrează la stat, iar eu mă iau de Guvern, asta înseamnă că trebuie să accept ca ei să fie trași la răspundere pentru cum aleg eu să mă poziționez în raport cu Executivul?

Tatăl meu a fost atenționat asupra ultimei mele postări și aparent unii dintre dumneavoastră susțineți cu tărie că gestul meu a fost arogant și că pe mine mă dau banii afară din casă”, susține Pup, fostă președinte CNE, actual studentă la Universitatea de Vest din Timișoara.

„Nu aș mai fi putut să mă uit în oglindă dacă știam că eu am luat bani de la Guvern când Guvernul nu asigură un minimum de resurse igienico-sanitare pentru elevii dezavantajați, în plină pandemie.

Elevii sunt revoltaţi şi ameninţă că vor cere amânarea începerii şcolii: Până acum am primit doar „dacă” şi „parcă” din partea statului

Voi puteți să vă mai uitați în oglindă când știți că acei copii nu au ce mânca de pe o zi pe alta și voi le vorbiți despre platforme educaționale online?

Ați făcut prea puțin pentru acei copii, din martie până acum, ca să mă faceți să cred că acei bani nu sunt murdari de iresponsabilitate”, mai scrie fosta elevă.

Antonia Pup a scris vineri „Orban, tine-ți banii că eu nu am nevoie de ei”, după ce a argumentat faptul că nu vrea să primească premiul respectiv.

„Încă de când am aflat că am luat 10 la Bacalaureat, foarte multă lume îmi adresa următoarele două întrebări: „ce vei face cu ăia 30 de milioane de la Guvern?”, „mergi la Untold pe gratis?”. Untold nu se mai ține, iar despre bani pot să vă spun următorul lucru: nu îi iau”, scria Pup.

Consiliul Naţional al Elevilor afirmă că autorităţile fac „declaraţii evazive şi incerte” înainte de începutul anului şcolar şi că măsurile prezentate până acum „denotă o lipsă acută de responsabilitate”. „Într-un sistem de învăţământ de stat, care este, cel puţin în teorie, gratuit, este inadmisibil ca elevilor să nu li se asigure pachetul minim de protecţie pentru întoarcerea la şcoală”, spun reprezentanţii elevilor. Ei susţin că, dacă situaţia va continua în felul acesta, vor solicita amânarea începerii anul şcolar.

 

Consiliul Naţional al Elevilor îşi exprimă, într-un comunicat de presă transmis sâmbătă, dezacordul cu privire la „declaraţiile evazive şi incerte venite din partea autorităţilor, care, cu doar câteva zile înainte de începerea anului şcolar, nu comunică nicio măsură clară şi concretă privind reîntoarcerea la cursuri”.

Reprezentanţii elevilor amintesc că, miercuri, preşedintele Klaus Iohannis afirma, în cadrul unei conferinţe de presă: „Bănuiesc că pur şi simplu nu există fonduri suficiente pentru aşa ceva. (…) Profesorii vor merge cu masca pe care şi-o vor procura ei şi elevii la fel”.

Ei menţionează că, zilele trecute, Marian Murguleţ, secretar de stat responsabil cu Tehnologia Informaţiei în cadrul Secretariatului General al Guvernului, a declarat că „cele 250.000 de tablete necesare trecerii la sistemul online de educaţie nu vor ajunge în şcoli până la data de 10 septembrie, aşa cum şi-a propus Guvernul, întrucât procedura de licitaţie nu a fost gestionată eficient”.

„Reiterăm faptul că Guvernul a adoptat, pe data de 24 august, o Ordonanţă de urgenţă prin care sunt alocate 175 de milioane de euro pentru achiziţii de materiale pentru a garanta începerea noului an şcolar în siguranţă. Acest OUG are, însă, aplicabilitate începând cu anul 2021, atunci când se vor finaliza depunerea cererilor de rambursare şi decontarea propriu-zisă a cheltuielilor către autorităţile publice locale, conform unei adrese transmise către autorităţile locale de către Guvernul României”, arată Consiliul Naţional al Elevilor.

Ei adaugă că, vineri, a fost publicat în Monitorul Oficial Ordinul Ministrului Sănătăţii nr. 1456/2020, conform căruia şcolile care nu sunt racordate la apă potabilă îşi pot obţine autorizaţia sanitară prin amplasarea unui dozator de apă în cadrul unităţii de învăţământ.

„Observăm, astfel, faptul că autorităţile adaptează măsurile de siguranţă la infrastructura din şcoli, nicidecum invers, cum ar trebui de fapt. Această practică a fost confirmată şi în proiectul de ordin comun al ministrului educaţiei şi cercetării şi al ministrului sănătăţii, care prevede obligativitatea păstrării unei distanţe de 1 metru între elevi, deşi, până acum, experţii epidemiologi anunţau o distanţă minimă de 1,5 metri”, spun reprezentanţii elevilor.

Ei consideră că măsurile prezentate până acum de autorităţi „denotă o lipsă acută de responsabilitate, având în vedere faptul că existenţa materialelor sanitare pentru toţi elevii este vitală, în contextul începerii anului şcolar în format fizic, în majoritatea localităţilor din România”.

„Într-un sistem de învăţământ de stat, care este, cel puţin în teorie, gratuit, este inadmisibil ca elevilor să nu li se asigure pachetul minim de protecţie pentru întoarcerea la şcoală, în condiţiile în care Ordonanţa de urgenţă menţionată mai sus prevede alocarea a 50 de milioane de euro pentru achiziţionarea de materiale sanitare în şcoli”, afirmă Consiliul Naţional al Elevilor.

Potrivit sursei citate, lipsa dispozitivelor conectate la Internet, pe care Ministerul Educaţiei şi Cercetării şi-a asumat să le achiziţioneze încă de la începutul verii, va avea ca rezultat direct privarea de dreptul la învăţătură a mii de elevi aflaţi în imposibilitatea de a-şi continua parcursul educaţional în format online.

„Anul şcolar va începe cu dacă şi cu parcă. La momentul de faţă, asta e tot ceea ce am primit din partea statului român: bănuieli, presupuneri şi lipsă de asumare. Dacă situaţia va continua în felul acesta, vom solicita amânarea începerii anul şcolar, până când autorităţile vor lua în serios deschiderea şcolilor şi nu vor mai juca la cacealma siguranţa elevilor din România”, a declarat Rareş Voicu, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, citat în comunicat.


loading...