Incredibil! O şcoală din Dolj inventează elevi, totul pentru a-şi păstra posturile. „Le mai trebuiau vreo 30 de copii”

O anchetă este în desfăşurare la Şcoala "Damian" din comuna Sadova, judeţul Dolj, după ce 24 de cadre didactive de la altă instituţie de învăţământ au depus o plângere prin care au reclamat faptul că 27 de copii au fost înscrişi fictiv în catalog şi în sistemul informatic pentru a putea fi păstrate posturile de director şi secretar.  

RomaniaTV.net
21 ian. 2020, 06:48
Incredibil! O şcoală din Dolj inventează elevi, totul pentru a-şi păstra posturile. „Le mai trebuiau vreo 30 de copii”

Conform reclamaţiei, conducerea şcolii a inventat elevi pentru a nu-şi pierde personalitatea juridică, dar şi pentru a primi mai mulţi bani de la stat.

„Ei au descoperit că nu le ajung copiii. Ca să aibă personalitate juridică, trebuie să aibă minim 300 de copii. Le mai trebuiau vreo 30 de copii. Aici intervine inventatul”, a declarat Cristina Gîrd, liderul de sindicat din Şcoala Gimnazială Sadova. 

În ultimii ani numărul de copii a scăzut din cauza şcolii concurente din localitate, iar conform reclamaţiei autorităţile locale sunt părtaşse la aceste nereguli.

Primarul comunei Sadova spune că a decis să menţină şi cea de-a doua şcoală cu personalitate juridică pentru că la „Damian” rezultatele şcolare ar fi mult mai bune în comparaţie cu cealaltă şcoală, iar totul este legal.

„Din punctul acesta de vedere, al CNP-urilor, au fost făcute verificări de către Inspectoratul Școlar și de către Poliția Bechet și, din câte știu eu, nu au existat astfel de probleme.(…) Locațiile sunt aceleași ca și înainte, dar fiind tăvălugul prea mare pentru un director să se deplaseze în șase locuri să urmărească activitatea și calitatea actului de învățământ și ce se întâmplă din punct de vedere administrativ, e foarte greu. Mai ales când faci naveta. Și atunci, ca să se poată ocupa mai bine și de elevi și de problemele administrative, am zis să fie doi directori. (…) Am solicitat asta datorită faptului că la Școala „Damian” sunt performanțele mult mai mari decât la Școala Sadova. Așa s-a hotărât în Consiliu, așa mi-au cerut și cadrele didactice atunci”, a spus Safta, primarul comunei.

Poliţiştii din Dolj şi procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj fac cercetări în acest caz, de la şcoala în cauză fiind ridicate mai multe documente. Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj aşteaptă rezultat anchetei pentru a putea trage o concluzie.