Elevi intoxicaţi posibil de la produse de curăţenie. Plan ROŞU de intervenţie la o şcoală din Dolj

Autoritățile doljene au activat Planul Roșu de intervenție la Școala Daneți din judeţul Dolj după ce 17 elevi s-au simţit rău şi prezentau simptomele unei intoxicații. Din primele informaţii, copiii s-ar fi intoxicat cu substanțe provenite de la produsele de curățat.

RomaniaTV.net
12 feb. 2020, 08:58
Elevi intoxicaţi posibil de la produse de curăţenie. Plan ROŞU de intervenţie la o şcoală din Dolj

UPDATE: Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Dolj a anunţat, în urma verificărilor făcute la şcoala din Dăneţi, faptul că aerul inspirat de elevi nu le pune viaţa în pericol. Testări mai amănunţite vor face alte instituţii abilitate, a precizat ISU Dolj.

Alarma a fost dată la 112, la ora 10:00, potrivit craiovaforum.ro. Potrivit informațiilor furnizate de reprezentanții ISU Dolj, 17 elevi au acuzat probleme medicale, precum stări de greață, amețeli și vomă. La fața locului au intervinit 3 ATPVM, 1 EPA si 2 ambulanțe SAJ Dolj.

„Sunt doar 17 elevi în acea clasă și toți cei 17 au fost prezenți în această zi la școală. Aș dori să vă spun că au avut la prima oră, astăzi, limba engleză, unde ora s-a desfăcurat în condiții normale. Nu s-a întâmplat absolut nimic, niciun copil nu a acuzat vreun simptom sau ceva diferit față de celelalte zile. La acea de-a doua oră, ora de religie, câțiva dintre copii, șase, au acuzat stări de vomă. Nu pot să vă spun dacă a fost o chestiune în lanț, că l-a văzut unul pe celălalt și poate au avut și ceilalți aceleași stări transmise.

Nu s-a făcut nici o deratizare, nici o dezinsecție, nici o dezinfecție, absolut nimic. Nu s-au folosit alte produse de altă natură care să pună în pericol viața copiilor. S-a făcut curățenie în condiții normale. Curățenia a fost făcută ieri, după terminarea programului, nu în această dimineață, astfel încât să spunem că s-au folosit substanțe și că nu a fost ventilată încăperea.

A venit medicul la fața locului, împreună cu asistentul și cu profesorul de la clasă. În prezența mea, acești copii au fost transportați la dispensar, li s-a acordat primul ajutor, au fost și patru echipaje SMURD, a venit și Sanepidul, avem pompierii, avem Poliția la fața locului, dar viața niciun copil nu este pusă în pericol și de asemenea nu cunoaștem motivul. Investigațiile sunt în curs, dar pompierii nu au constatat nimic, n-a fost intoxicație cu fum”, a declarat directoara școlii din Daneți, Adina Ursu, pentru gds.ro.

Copiii au fost duşi la dispensarul din sat pentru a fi evaluaţi, iar apoi au fost transportați preventiv la spitalele din Craiova. „Toți copiii sunt conștienți și cooperanți”, a precizat Tania Vîlceanu, purtătorul de cuvânt al ISU Dolj.

Autorităţile suspectează că starea de rău ar fi putut apărea după ce în şcoală s-a făcut curățenie cu substanţe de curăţare. „Se lucrează la identificarea substanțelor cu aparatura din dotare”, a precizat Florin Cocoșilă, din cadrul ISU Dolj.