Elevi olimpici cazaţi în condiţii mizere la Piteşti, Craiova şi Timişoara: Camere murdare, bai şi toalete cu probleme, apă caldă cu porţia. / Reacţia ministrului Educaţiei în scandalul privind bătaia de joc de la olimpiade

Mai mulţi părinţi eu reclamat în ultimele zile condiţiile mizere în care au fost nevoiţi să stea elevii olimpici care au participat la olimpiade de Engleză, Franceză, Muzică organizate în Piteşti, Craiova şi Timişoara. Replica unora dintre organizatori este halucinantă. Aura Danielescu, inspectorul general al ISJ Timiş, a declarat că aceasta este realitatea din internatele şcolilor, ea precizând că nu a fost depusă nicio plângere privind condiţiile de cazare. Sorin Cîmpeanu spune că a cerut explicații de la toți inspectorii județeni care au organizat cele 79 de olimpiade.

27 apr. 2022, 15:09

Bătaie de joc la olimpiade în România. Elevii au îndurat frigul în camere insalubre, cu băi nefuncţionale în care nu curgea apă caldă. Camerele erau neaerisite, mirosea puternic a mucegai. Mobilierul era rupt, murdar şi de multe ori mucegăit.

Mama unui elev din Iaşi care a fost cazat la internatul Colegiului „Henri Coandă” din Timişoara şi care a participat la Olimpiada de Muzică s-a plâns de ce au găsit copiii în camerele puse la dispoziţie de organizatori.

„Mergi cu trenul aproape 18 ore ca să participi la marea olimpiadă românească. Ajungi obosit şi înfrigurat la cazare şi speri să ai noroc să găseşti un loc rezonabil. N-ai avut. Mirosuri grele, de praf, de mucegai, de papuci nespălaţi, te întâmpină de la intrare. Priveliştea e de nedescris: de la gumă de mestecat lipită «graţios» pe marginile patului, la «parchetul» scorojit, stropit cu diverse, până la marginile ferestrei greu prăfuite şi răsuzate, scaune, dulapuri, masă de nefolosit; toate te îndeamnă să pleci înapoi spre gară, să faci cale-ntoarsă. Încerci să te abţii din plâns, să cauţi soluţii, că doar eşti mare şi a doua zi trebuie să dai tot ce poţi mai bun; ai venit la cea mai grozavă competiţie la care visai. Te întrebi: dormi cu masca pe nas sperând să poţi respira cât de cât bine sau cauţi un hotel? Alegi hotelul măcar pentru prima noapte, că a doua zi e marea competiţie şi vrei să te odihneşti. Teoretic sunt în această «încleştare» cei mai buni elevi din ţară din domeniul tău. (…) Cinstit era, dacă nu poţi decent organiza, să laşi pe alţii s-o facă. Sau măcar găsiţi cei ce umblă cu ocaua mică… Fonduri poate că or fi fost, dar cine să şteargă jegu’?”, a scris femeia, pe Facebook.

Citeşte şi: Ministerul Educaţiei vrea să trimită 300.000 de părinţi pe an la cursuri de educaţie parentală

În replică, Aura Danielescu, inspectorul general al ISJ Timiş, a declarat că aceasta este realitatea din internatele şcolilor, ea precizând că nu a fost depusă nicio plângere privind condiţiile de cazare.

„Internatele şi cazarea nu s-au ridicat la nivelul de cazare pe care-l puteau primi minunaţii copii, dar, în rest, s-a muncit enorm pentru întreaga organizare a evenimentelor, organizare ce a însemnat mult mai mult decât spaţiile de cazare. Fără ei: inspector general adjunct, inspectori şcolari, directori, profesori şi personal didactic auxiliar şi nedidactic din Timiş, copiii nu ar fi putut pleca, într-un procent foarte mare, mulţumiţi de la noi! Cu bune şi rele (care nu au depins de noi, organizatorii), am făcut mai mult decât a fost posibil. Ne cerem scuze pentru acei părinţi care au avut de suferit din cauza imaginii (nu a curăţeniei) unui mobilier învechit de zeci de ani şi le mulţumim celor care au avut toleranţă şi au acceptat că Timişul a făcut mult, mult mai mult decât ar fi fost posibil cu resursele existente. De notat este faptul că la secretariatul olimpiadelor deja desfăşurate (…) nu s-a înregistrat nicio sesizare privind condiţiile de cazare sau masă ale elevilor”, a declarat Aura Danielescu.

Citeşte şi: Renunţarea la teze, criticată dur de doi foşti miniştri ai Educaţiei. Funeriu, ironic: „Nu mai stresați copiii cu evaluări, note, teze”

Reprezentanţii Inspectoratului au admis că, la Colegiul „Henri Coandă”, condiţiile nu au fost cele mai bune, însă au spus că a fost soluţia de avarie pe care au fost nevoiţi s-o accepte.

„Suma primită de la minister a fost de 100 lei/zi pe copil! 20 lei cazare/zi şi 80 lei masă/zi. La asta s-au adăugat 150.000 lei daţi de Centrul de Proiecte al Primăriei Timişoara pentru tipizate, rollup-uri, bannere, caiete program, mape, diplome! Dar au fost 1.200 de copii”, a precizat Aura Danielescu, inspector general al ISJ Timiş, citată de news.ro.

Probleme au fost şi la Craiova, oraş cre a fost gazda Olimpiadei Naționale de Limba Franceză. Organizatorul Olimpiadei Naționale de Limba Franceză este Guvernul României, prin Ministerul Educației și structura sa teritorială Inspectoratul Școlar Județean Dolj, potrivit edupedu.ro.

În fotografiile primite de la o elevă din județul Arad, se observă că dulapurile de la Colegiul Național Economic “Gheorghe Chițu”, în care copiii ar fi trebuit să își depoziteze hainele, sunt rupte, mâzgălite și mucegăite. În altă fotografie din cameră, scaunele sunt vechi și murdare, potrivit acesteia. Noaptea a dormit învelită cu două pături, mai spune aceasta, deoarece în camera ei nu a fost căldură.

“Apa la toaletă nu se trăgea, din cele aproximativ 10-12 chiuvete doar 3 erau funcționale. (…) Noi am fost la etajul 3, la care a funcționat apa caldă doar câteva ore pe noapte, și această funcționare a fost datorată numeroaselor telefoane pe care unii profesori însoțitori au fost nevoiți să le dea administrației și inspectoratului“, a povestit o elevă din Brăila, citată de edupedu.ro.

„Când am ajuns în Craiova, respectiv la căminul unde eram cazați, am crezut ca joc într-un film horror. Mă gândeam că este o glumă. Căminul arăta oribil, dar totuși am zis să nu-mi pierd toate speranțele până nu văd interiorul. Când am intrat în camera în care eram cazată am simțit un miros puternic de aer închis. Am deschis geamul cu speranța că va dispărea mirosul. Am plecat la festivitatea de deschidere, care părea compromițătoare.

Când ne-am întors, pe lângă mirosul care nu dispăruse, se instalase și frigul în cameră. Geamul nu se închidea bine deloc. M-am îmbrăcat foarte gros (2 bluze, hanorac, geacă), dar nu era suficient. M-am acoperit cu 2 pături și totuși m-am trezit răcită dimineața, cu o durere groaznică de cap. Să nu uit de mâncarea care era aruncată în farfurii de tablă, ca la pușcărie. Am plecat la proba A fără să mănânc mare lucru, cu durerea de cap pe care am cărat-o după mine și pe parcursul probei. Când am ieșit din sală, am început să tremur, resimțind frisoanele pe care le avusesem noaptea”, a povestit şi altă elevă olimpică din Gorj.

„Primăria Craiova nu a fost întrebată unde pot fi cazați elevii de la olimpiade, organizarea aparținând în totalitate Inspectoratului Județean Școlar Dolj. Ne-am fi opus ca ei să fie cazați acolo, dat fiind că liceul intră în reabilitare, în totalitate, în luna mai, așa cum s-a întâmplat cu alte 30 de școli și licee, anul trecut”, a scris Lia Olguța Vasilescu, primarul Craiovei, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

 

Sorin Cîmpeanu: Am cerut fiecărui inspector județean să explice condițiile în care au fost organizate Olimpiade

Sorin Cîmpeanu spune că a cerut explicații de la toți inspectorii județeni care au organizat cele 79 de olimpiade.

“Vom vedea în ce măsură au fost erori de decizie managerială. (…) Am cerut fiecărui inspector județean să detalieze, să explice, condițiile în care au fost organizate lucrurile. La nivel preliminar, pot să vă spun că în județul Argeș, nu se confirmă reclamațiile, deoarece în județul Argeș, la 100 de lei alocația de cazare, cu trei mese pe zi, s-au făcut eforturi de a fi cazați absolut toți elevii în pensiuni. Toți elevii participanți de la Olimpiada de Engleză au fost cazați în pensiuni. Au fost 90 de profesori voluntari care și-au pus la dispoziție mașinile personale pentru alte acțiuni, decât prezența la Școala Matei Basarab unde au fost duși cu autocare și antemergător de la poliție pentru a se deplasa la timp, în condiții de siguranță, fără stres, pentru locul de susținere a examenului. Cei 90 de profesori care au luat copiii de la gară, i-au dus, și le-au asigurat câteva zile transportul, merită mulțumirea mea.

Dacă profesorii au făcut-o voluntar, nu pot decât să apreciez gestul.

La Craiova însă (n red. unde s-a desfășurat Olimpiada de limba franceză) am un mare semn de întrebare privind decizia managerială, pentru că elevii au fost cazați în 3 internate, din 4 locații: Sunt condiții foarte bune, la Colegiul Elena  Cuza, la un hotel și la Colegiul Nenițescu.

Aș vrea vă spun că în municipiul Craiova sunt doar 3 cămine nereabilitate. Unul a fost ales pe motiv de proximitate, am înțeles. Am semne de îndoială cui privire la corectitudinea privind decizia managerială. Pentru că atunci când ai în oraș doar 3 cămine nereabilitate, și decizi să cazezi olimpicii într-unul dintre aceste cămine, nu cred că decizia managerială este cea mai bună”, a spus ministrul Educației, citat de edupedu.ro.