Elevii români, discriminaţi într-o şcoală din Oradea. Nu au voie la toaleta colegilor maghiari

Elevii români sunt discriminaţi într-o şcoală din Oradea. Elevii români nu pot folosi aceeaşi toaletă cu colegii maghiari, singurii care beneficiază şi de propria sală de mese.

RomaniaTV.net
30 ian. 2013, 11:50
Elevii români, discriminaţi într-o şcoală din Oradea. Nu au voie la toaleta colegilor maghiari

Problemele au apărut din cauza unui corp de clădire care şi-l revendică două instituţii de învăţământ, una românească şi una ungurească, situată pe străzi apropiate, în centrul municipiului Oradea, potrivit România TV. În corpul respectiv de clădire învaţă elevi din clasele 1-4, din ambele şcoli. Se pare că elevii români nu sunt lăsaţi să meargă la toaletă, acolo unde merg şi elevii maghiari.

În plus, atunci când sunt nevoiţi să mănânce de prânz elevii români trebuie să meargă într-o altă clădire, întrucât în şcoală este amenajată o sală de mese, dar doar pentru elevii maghiari. Clădirea este deservită de două femei de serviciu, o româncă şi o unguroaică, iar cea din urmă face curăţenie doar în zonele care sunt apropiate de clasele în care învaţă elevii maghiari.

Inspectoratul Şcolar Bihor a luat cunoştinţă de toate aceste acuzaţii şi spune că va verifica informaţiile pentru a vedea dacă se impun măsuri în acest caz.

„Ştiam de această situaţie care s-a creat ca urmare a faptului că în această clădire învaţă elevi de la Colegiul Mihai Eminescu si de la şcoala gimnazială Szacsvay Imre. Sigur, nu aveam cunoştinţă că elevii români nu pot folosi aceleaşi toalete. Ceea ce am văzut în presă şi ce am discutat cu cei doi directori m-a determinat să dispun două insepcţii generale la cele două unităţi de învăţământ” a spus Daniel Negrean, inspector şcolar general.