Elevii cer ca şcoala să înceapă în 1 septembrie şi să se termine pe 1 iunie

Publicat: Miercuri, 02 Octombrie 2019 19:27 // Actualizat: Miercuri, 02 Octombrie 2019 19:27 // Sursa: romaniatv.net

Consiliul Naţional al Elevilor cer ca şcoala să se termine pe 1 iunie şi să înceapă pe 1 septembrie, şi nu în a doua săptămână din septembrie, în ziua de luni, aşa cum prevede se opune unei propuneri de modificare a Legii educaţiei, iniţiate de senatorul Liviu Pop.

Consiliul Naţional al Elevilor precizează că miercuri s-a dezbătut proiectul legislativ depus de senatorul Liviu Marian Pop pentru modificarea structurii anului şcolar, astfel încât acesta să aibă o structură fixă, iar cursurile să înceapă în a doua săptămână din septembrie, în ziua de luni.

"Deşi Consiliul Naţional al Elevilor s-a opus cu vehemenţă acestei măsuri nefundamentate, iar reprezentantul elevilor a fost prezent în cadrul comisiei, politicienii au ignorat punctul de vedere al elevilor şi au votat această măsură nefundamentată. Obiectivul structurii reprezentative a elevilor din România, pentru următoarea perioadă, este să blocheze această măsură populistă până ca ea să fie inclusă în actuala Lege a educaţiei naţionale", au explicat elevii, într-un comunicat de presă.

Senatorul Liviu Pop a depus în Parlament o iniţiativă de modificare a Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011. Acesata prevede ca, anual, cursurile anului şcolar să înceapă în a treia zi de luni din septembrie, anul şcolar având, astfel, o structură fixă, care, conform expunerii de motive, vine în întâmpinarea necesităţii unei stabilităţi pentru elevii din sistemul preuniversitar de învăţământ.

"Întrucât Consiliul Naţional al Elevilor (CNE), structura reprezentativă a tuturor elevilor din România, nu a fost consultat prin niciun mecanism, fie el intern sau extern, ne simţim îndatoraţi faţă de cei pe care îi reprezentăm pentru a vă exprima poziţia noastră cu privire la modificarea legislativă antemenţionată. Suntem de părere că, din nou, asistăm la o modificare nefundamentată, care nu soseşte în beneficiul elevilor, întrucât soluţia optimă este, într-adevăr, ca anul şcolar să aibă o structură fixă, prevăzută în lege, însă data începerii cursurilor ar trebui să fie 1 septembrie", susţină Consiliul.

Elevii subliniază arată că liderii lor din întreaga ţară au adoptat o hotărâre pentru ca dezideratul CNE să fie obţinerea unei structuri fixe pentru desfăşurarea cursurilor dintr-un an şcolar: acestea ar trebui să înceapă la 1 septembrie şi să se termine la 1 iunie.

"În primul rând, dorim să atragem atenţia cu privire la un fenomen care a luat amploare în sistemul educaţional, mai ales în ultimii ani: calendarul examenelor naţionale este unul decalat, elevii sunt nevoiţi să susţină aceste examene în toiul verii, în clase care nu sunt dotate cu sisteme de ventilaţie, randamentul fiind unul din ce în ce mai scăzut. De asemenea, orice zi petrecută la şcoală în luna iunie este resimţită precum o povară de către elevi, aspect care favorizează absenteismul şcolar masiv, dar şi incapacitatea beneficiarilor primari ai educaţiei de a se putea concentra pe studiu", mai arată aceştia.

"Politicienii, care în mod cert au cabinete parlamentare dotate cu aer condiţionat, cu siguranţă nu cunosc realitatea sistemului. Realitatea presupune localităţi fără transport şcolar, realitatea presupune, de asemenea, şcoli care nu sunt dotate cu aparate de aer condiţionat, realitatea presupune sute de elevi care străbat zeci de kilometri la temperaturile toride ale verii pentru a ajunge la şcoală", spune Antonia Pup, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor.

loading...
1 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
elevi Liviu Pop structura anului şcolar
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
10 ian 19:23
Răspunde | Votează email 0 email
Constantin
Colegiul elevilor cere, nu elevii.
Asta emanipulare sau jurnalism de 2 bani?
1
EUR
4.8426
RON
30 May
noapte 11 °
zi 21 °
Ultimele joburi adaugate
24 H