Elevii cu note mici vor face ore suplimentare. Ministerul Educaţiei a lansat în consultare un proiect privind învăţarea remedială.

Potrivit ministerului, programul reprezintă o prioritate de finanţare pentru Programul Naţional de Reducere a Abandonului Şcolar şi Programul Educaţie şi Ocupare.
Filip Stan
03 dec. 2024, 14:16
Elevii cu note mici vor face ore suplimentare. Ministerul Educaţiei a lansat în consultare un proiect privind învăţarea remedială.
Evaluarea Națională 2024: număr record de contestaţii din ultimii 10 ani. Când vor fi publicate rezultatele finale

Ministerul Educaţiei a lansat înconsultare publică proiectul de ordin privind aprobarea metodologiei-cadru de organizare a Programului „Învăţare remedială”, care include activităţi de învăţare, stimulare, compensare, consolidare şi recuperare, adaptate elevilor cuprinşi în proiect, dar şi activităţi de asistenţă psihopedagogică, de consiliere şcolară, precum şi de informare şi/sau consiliere a părinţilor.

Programul ar urma să se desfăşoare cu prioritate în unităţile de învăţământ care se află în cel puţin una dintre următoarele situaţii:

* media obţinută de elevii unităţii de învăţământ la cea mai recentă Evaluare naţională a absolvenţilor clasei a VIII-a şi/sau examenul naţional de Bacalaureat este mai mică de 7;

* cel puţin 40% dintre elevi nu ating standardul minim de competenţă, conform Evaluărilor naţionale de clasa a II-a, a IV-a şi a VI-a, precum şi a altor evaluări naţionale prevăzute de lege;

* cel puţin 40% dintre elevi sunt cu 1 – 2 ani în urma colegilor din punct de vedere al achiziţiilor specifice vârstei şi/sau nu ating standardul minim de competenţă la limba şi literatura română/maternă, matematică, minimum o limbă străină şi TIC;

* pentru cel puţin 40% dintre elevi sunt elaborate planuri individualizate de învăţare.

„Programul „Învăţare remedială” include activităţi de învăţare, stimulare, compensare, consolidare şi recuperare, adaptate elevilor cuprinşi în program. În plus, programul poate cuprinde activităţi de asistenţă psihopedagogică, de consiliere şcolară, precum şi de informare şi/sau consiliere a părinţilor”, prevede proiectul.

Potrivit ministerului, programul reprezintă o prioritate de finanţare pentru Programul Naţional de Reducere a Abandonului Şcolar şi Programul Educaţie şi Ocupare (Prioritatea 6).

Simona Bucura-Oprescu, veste bună pentru profesorii şi educatorii din învăţământul primar şi preşcolar

Decalajele majore din sistemul educațional românesc, dintre mediul rural și urban, dintre „bogați și săraci” și abandonul școlar ridicat, în special în zonele defavorizate sunt cele mai mari probleme pe care școala le are, a declarat Alina Sava, expert în Educație al Băncii Mondiale. Declarațiile au fost făcute pe baza datelor statistice la conferința de închidere a proiectului ROSE – Romanian Secondary Education, derulat de Ministerul Educației în sute de licee și în mai multe universități, în perioada 2015-2024.

Proiect_Ordin_aprobare_program_Invatare_remediala

Potrivit Alinei Sava, diferențele de performanță educațională dintre copiii din rural și cei din urban sunt echivalente cu 3 ani de școală. „Un copil de 16 ani din mediul rural este cu 3 ani în urmă comparativ cu unul din urban. Asta este foarte îngrijorător!”, a declarat ea.

Deși în orașele mari România se aliniază standardelor europene, în mediul rural situația este dramatică, a atras atenția Alina Sava. În timp ce media europeană a abandonului școlar în zonele rurale este de 9,9%, în România rata ajunge la 27,5%, aproape triplă. În comparație, Polonia înregistrează doar 3,4% abandon în zonele rurale.

Aceasta a subliniat că abandonul școlar timpuriu (părăsirea timpurie a școlii) este una dintre cele mai mari probleme ale educației din România. În timp ce obiectivul Uniunii Europene este de a reduce această rată la 9%, România continuă să se confrunte cu un procent alarmant de 16,6% – 17% dintre tinerii cu vârste între 18-24 de ani care nu și-au terminat studiile. „Nu este nimic ușor în a face elevii să stea în școală”, a explicat ea.

Alina Sava a anunțat un nou proiect care își propune să sprijine elevii din clasele a V-a până la a VIII-a prin activități de remedial pentru matematică. „Matematica este o disciplină esențială în viața noastră. Trebuie să o conectăm mai mult cu realitatea de zi cu zi, astfel încât elevii să înțeleagă la ce îi ajută și să fie motivați să învețe”, a explicat ea. În aceeași conferință directorul Unității pentru Managementul Proiectelor cu Finanțare Externă din Ministerul Educației, Liliana Preoteasa, a prezentat datele unei testări la clasa a IX-a, realizată în proiectul ROSE, în câteva sute de licee. Aceasta a criticat modelul actual al Evaluării Naționale de la clasa a VIII-a, care dirijează învățarea și care nu dezvoltă competențe, ci îi face pe elevi să învețe doar pentru test: „Îi învățăm pe copii un tip de test și dacă i-ai scos de acolo nu mai știu pe ce lume sunt și nu știu să răspundă”, a spus Preoteasa. Elevii de clasa a IX-a evaluați din matematica de a VIII-a au avut un scor mediu echivalent cu nota 3,7, iar 90% au obținut sub nota 6.

Redăm declarațiile Alinei Sava pe temele de mai sus,potrivit Edupedu.ro:

„Există 3 ani de școală diferență între bogați și săraci, între București și Giurgiu, între rural și urban. 3 ani de școală! Deci iei un copil de 16 ani din rural și e cu 3 ani în urmă comparativ cu cei din urban. Asta este foarte îngrijorător! Pe orice segment te duci decalajul ăsta este mare. De ce vă povestesc despre aceste lucruri? Pentru ca acești copii intră în liceele ROSE. Cu acești copii ați lucrat dumneavoastră, pe acești copii i-ați ajutat să ia bacalaureatul, să devină studenți.

Părăsirea timpurie în România: acesta este lucrul cel mai grav pe care îl avem în educație la ora actuală și pe care încercăm să îl combatem de atâția ani și este greu, este foarte greu. Nu este nimic ușor în a face elevii să stea în școală. Europa trebuie să ajungă la undeva la 9% iar noi creștem, noi suntem undeva la 16,6% – 17%. Și ghiciși ce: la oraș suntem cei mai buni, Bucureștiul e comparativ cu Helsinki. La oraș suntem ca și polonezii, suntem primii. Nu avem probleme cu abandonul la oraș, în orașele mari. În orașele mici avem, la țară avem și mai mult. La țară, de exemplu, linia verde reprezintă Bulgaria, ei au 18% abandon, linia roșie în sus 27,5% sunt românii. Polonia, în rural, 3,4 adică foarte bine ca și la oraș și media europeană 9,9. Polonia stă bine și la oraș, și la țară. România stă bine la oraș și nu stă bine la țară”.

Citeşte şi: România educată, pe ultimul loc în UE! Cardurile de primă educaţională, simple bucăţi de plastic, inutilizabile la firmele beneficiare ale programului

Următorul pas și ceea ce vrem să facem noi va fi un un proiect de remedial de matematică pentru că se pare că totuși matematica, cumva, este o disciplină și un subiect foarte important în viața noastră și trebuie să îl conectăm și mai mult de viață, viața noastră de zi cu zi. Cu toții trebuie să înțelegem la ce ne ajută matematica și ne-am hotărât să facem un astfel de program de remedial de matematică, pentru clasele V-VIII”.

DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Spynews
Gogoșele minciunele ca la bunica acasă! Rețeta care îți va aduce aminte de copilărie! Se fac rapid și sunt delicioase
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Cinci zodii au protecție totală începând din 22 ianuarie. Vine cea mai de succes perioadă, Balanțele au tras cartea norocoasă
Capital.ro
EL va fi înlocuitorul lui Călin Georgescu. Va strânge chiar mai multe voturi: E redutabil!
Playtech.ro
Prima reacție a lui Victor Ponta despre divorțul de Daciana Sârbu: Doresc să-mi protejez familia!
DailyBusiness
Capcanele contractelor prin telefon. Cum îți poți pierde banii și liniștea în doar câteva minute!
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
Justin și Hailey Bieber s-au despărțit?! Ce indiciu anunță o posibilă separare la Hollywood | FOTO
Spynews
Cine e tânăra în vârstă de 34 de ani găsită moartă în casă, în Târgu Jiu. Trupul Andei a fost mâncat de câinii pe care îi avea / FOTO
Evz.ro
Prăjitură delicioasă din perioada comunistă. Un răsfăț la desert
Ego.ro
Imagini neașteptate cu Melania Trump! Mulți s-au întrebat dacă ea e în aceste poze
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Cine a creat rochia purtată de Melania Trump. Cât a costat creația unică a designer-ului care le-a îmbrăcat și pe Hillary Clinton, Laura Bush sau Michelle Obama
Cancan.ro
Orașul din România în care va ninge 3 zile neîncetat, începând chiar de astăzi. Prognoza meteorologilor Accuweather
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu, interzis la prezidențiale?! Este obligatoriu pentru orice candidat la prezidențiale
StirileBZI
Călin Georgescu a luat decizia! Ce platformă a lansat candidatul la președinție
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Probleme tehnice majore la vizele electronice pentru cetățenii străini în Marea Britanie
MediaFlux
SE ANULEAZĂ ALEGERILE PREZIDENȚIALE? MAI a transmis DECIZIA FINALĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Posibil spionaj de înalt nivel: Serviciile de informații maghiare, investigate la Strasbourg!