Elevii din clasa pregătitoare vor primi fructe gratis

Programul prin care elevii din clasele I-VIII primesc gratis fructe în şcoli va fi extins din anul şcolar 2012/2013 şi pentru elevii din clasa pregătitoare, iar alocarea financiară se va dubla la 10 milioane de euro, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă.

RomaniaTV.net
31 mai 2012, 16:34
Elevii din clasa pregătitoare vor primi fructe gratis

Începând cu anul şcolar 2009/2010, România implementează un program finanţat cu fonduri UE de încurajare a consumului de fructe în şcoli. Proiectul de act normativ prevede ca din anul şcolar 2012/2013, grupul ţintă alcătuit în prezent din elevii claselor I-VIII se va extinde prin includerea clasei pregătitoare.

Pentru a corecta „anumite deficienţe” solicitanţii de sprijin financiar pentru acest program vor fi exclusiv consiliile judeţene, şi nu şi cele locale, ca în prezent. Prin această măsură se urmăreşte reducerea costurilor şi scăderea birocraţiei, prin micşorarea numărului de dosare de plată transmise APIA de la peste 1.000, la circa 141.

Ca urmare a solicitării de fonduri suplimentare pentru implementarea programului în anul şcolar 2012/2013, impactul financiar creşte cu maxim 5 milioane euro faţă de 4,99 milioane de euro cât este acum plafonul naţional anual.

„România a fost atenţionată de Comisia Europeană asupra gradului redus de absorbţie înregistrat în anii şcolari precedenţi. CE a pus la îndoială capacitatea României de a cheltui plafonul propus pentru anul şcolar 2012/2013, de aproape 10 milioane euro (dublul alocării iniţiale pentru România). România s-a angajat să modifice cadrul legal în vigoare pentru a permite continuarea creşterii ratei de absorbţie a fondurilor europene”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de ordonanţă.

Proiectul insistă asupra termenului de „proaspete”, modificând actul normativ în vigoare, care se referă doar la „fructele”.