Elevii născuţi în 2005, ultima generaţie admisă în clasa întâi fără anul pregătitor

Elevii născuţi în anul 2005 reprezintă ultima generaţie admisă în învăţământul primar fără să fi fost în clasa pregătitoare, din anul şcolar 2012-2013 aceasta devenind obligatorie, a declarat marţi inspectorul general şcolar al municipiului Bucureşti, Cristian Alexandrescu.

RomaniaTV.net
22 nov. 2011, 16:40
Elevii născuţi în 2005, ultima generaţie admisă în clasa întâi fără anul pregătitor

Potrivit Legii educaţiei naţionale, măsura introducerii clasei pregătitoare în învăţământul primar intră în vigoare începând cu anul şcolar 2012-2013.

Copiii născuţi în 2005 vor fi admişi în clasa întâi fără clasă pregătitoare, iar cei născuţi în 2006 vor intra în clasa pregătitoare.

Pentru copiii născuţi în intervalul 1 septembrie 2006-31 decembrie 2006, părinţii vor putea opta dacă prelungesc încă un an grupa mare sau dacă cei mici merg în grupa pregătitoare. În cazul în care copiii născuţi în intervalul 1 septembrie-31 decembrie rămân încă un an în gupa mare, în anul şcolar 2013-2014 vor intra în clasa pregătitoare, a adăugat inspectorul general şcolar.

Potrivit legii, în clasa pregătitoare sunt înscrişi copiii care au împlinit vârsta de 6 ani până la data începerii anului şcolar. La solicitarea scrisă a părinţilor, a tutorilor sau a susţinătorilor legali, pot fi înscrişi în clasa pregătitoare şi copiii care împlinesc vârsta de 6 ani până la sfârşitul anului calendaristic, dacă dezvoltarea lor psihosomatică este corespunzătoare, a mai spus prof. Cristian Alexandrescu.

În clasa pregătitoare din învăţământul special sunt înscrişi copii cu cerinţe educaţionale speciale, care împlinesc vârsta de 8 ani până la data începerii anului şcolar. La solicitarea scrisă a părinţilor, a tutorilor legali sau a susţinătorilor legali, pot fi înscrişi în clasa pregătitoare şi copii cu cerinţe educaţionale speciale cu vârste cuprinse între 6 şi 8 ani la data începerii anului şcolar.

Potrivit datelor centralizate de ISMB până în prezent, în Capitală ar fi aproximativ 5.600 de copii născuţi în 2005 şi cam 12.700 născuţi în 2006 care vor face clasa pregătitoare, precum şi peste 5.000 de copii născuţi între 1 septembrie şi 31 decembrie 2006 care pot opta să rămână încă un an în grupa mare sau să intre în clasa pregătitoare.

Alţi aproximativ 3.000 de copii nu sunt cuprinşi în nicio grădiniţă din Bucureşti, ei urmând să fie identificaţi.

Inspectoratul Şcolar al Capitalei va deschide din ianuarie 2012 o linie verde pentru explicaţii privind înscrierea în clasa pregătitoare. Până atunci, Ministerul Educaţiei elaborează curriculum-ul şi planurile-cadru pentru clasa pregătitoare.

Profesorii pentru clasa pregătitoare vor urma un curs de formare.


loading...
Partenerii noștri