Elevii nu sunt de acord cu menţinerea şcolilor deschise dacă rata de infectare depăşeşte 6 la mie: „Decizia nu va fi în beneficiul elevilor”

Reprezentanţii elevilor spun că fără o anliză reală a situaţiei din teritoriu, menţinerea şcolilor deschise în localităţile în care rata de infectare depăşeşte 6 la mie nu ar fi în beneficiul elevilor.

30 sept. 2021, 08:30
Elevii nu sunt de acord cu menţinerea şcolilor deschise dacă rata de infectare depăşeşte 6 la mie: „Decizia nu va fi în beneficiul elevilor”

Elevii nu sunt de acord cu menţinerea şcolilor deschise dacă rata de infectare depăşeşte 6 la mie. Consiliul Naţional al Elevilor îşi exprimă îngrijorarea cu privire la modificarea scenariilor de funcţionare ale şcolilor din România.

Elevii nu sunt de acord cu menţinerea şcolilor deschise dacă rata de infectare depăşeşte 6 la mie

Citeşte şi Peste 8.000 de elevi şi preşcolari au COVID-19. Situaţia infectărilor din şcoli, actualizată de Ministerul Educaţiei

„În ultimele zile, autorităţile au expus de mai multe ori posibilitatea modificării legislaţiei în ceea ce priveşte funcţionarea unităţilor de învăţământ după atingerea pragului de 6 infectări de COVID-19 la mia de locuitori într-o localitate. Consiliul Naţional al Elevilor îşi exprimă îngrijorarea cu privire la modificarea scenariilor de funcţionare ale şcolilor din România, având în vedere că actualele prevederi ale ordinului comun emis de Ministerul Educaţiei şi Ministerul Sănătăţii au o bază ştiinţifică, asumată de către experţii în sănătate publică şi epidemiologie.

De aceea, considerăm că şcolile ar trebui deschise cât mai multă vreme, chiar şi peste pragul de 6 infectări la mia de locuitori, însă, fără o analiză reală a situaţiei din teritoriu, decizia nu va fi sub nicio formă în beneficiul elevilor. (…) Considerăm că saltul peste pragul de 6 infectări de COVID-19 la mia de locuitori nu poate fi adoptat de autorităţi de pe o zi pe alta, ci ar trebui să vină ca rezultat al unor analize ample realizate de către epidemiologi, alături de consultarea elevilor, părinţilor şi profesorilor”, transmite Consiliul Naţional al Elevilor într-un comunicat de presă.

Reprezentanţii elevilor spun că este necesar ca Ministerul Educaţiei, prin aria sa de competenţă, să analizeze „obiectiv” starea de fapt din teritoriu şi să comunice public situaţia măsurilor igienico-sanitare din unităţile de învăţământ, cum ar fi numărul şcolilor care nu dispun de măşti, dezinfectant, apă curentă sau teste rapide antigen pentru detectarea COVID-19.

„Institutul Naţional de Sănătate Publică ar trebui să fundamenteze o eventuală modificare a scenariilor de funcţionare a şcolilor pe cifre reale, cu referinţă la posibilitatea transmiterii virusului în comunităţile şcolare, cu diferite metode de calcul, luând în considerare atât ratele de infectare de la nivelul localităţilor, cât şi situaţia elevilor şi profesorilor vaccinaţi împotriva COVID-19. (…) În acelaşi timp, este imperios ca elevii şi profesorii, atât cei vaccinaţi cât şi cei nevaccinaţi, să aibă posibilitatea de a se testa în şcoli, la solicitarea acestora, în mod nemijlocit.

Citeşte şi Valeriu Gheorghiţă propune ca şcolile fără cazuri de COVID să funcţioneze cu prezenţă fizică şi după incidenţa 6

Dintr-o consultare internă a Consiliului Naţional al Elevilor la care au răspuns reprezentanţi din peste 500 de unităţi de învăţământ preuniversitar, mai mult de două treimi dintre elevi au declarat faptul că, în şcoala lor, nu există posibilitatea testării rapide sau că nu au ştiinţă de acest lucru”, se mai arată în comunicatul transmis de Consiliul Naţional al Elevilor.

CNE „atrage atenţia” asupra necesităţii unor controale ample în şcoli, de către direcţiile de sănătate publică şi de către corpurile de control ale instituţiilor prefectului, prin care să se verifice respectarea măsurilor sanitare şi, după caz, prin care să se aplice sancţiuni.

 


loading...