Elevii şi studenţii din Constanţa vor subvenţii pentru transportul în comun, altfel vor recurge la instanţă

Elevii şi studenţii constănţeni vor ca municipalitatea să le acorde tuturor subvenţie de 50% pentru transportul în comun, în caz contrar urmând să acţioneze Primăria în judecată, după ce în prezent sunt subvenţionaţi doar elevii care provin din familii nevoiaşe.

RomaniaTV.net
09 ian. 2014, 16:47
Elevii şi studenţii din Constanţa vor subvenţii pentru transportul în comun, altfel vor recurge la instanţă

Preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa, Alexandru Bajdechi, a declarat, joi, că a trimis o cerere Primăriei în care solicită ca toţi elevii şi studenţii să primească o subvenţie de 50% la transportul în comun, iar în cazul în care acest lucru nu se va întâmpla, Primăria va fi dată în judecată, potrivit Mediafax.

Am redactat o adresă în care cerem Primăriei să respecte legea. Am menţionat că în cazul în care problema nu va fi rezolvată prin adoptarea unui buget pe anul 2014 corespunzător includerii subvenţiei pentru transportul local în comun, prezenta scrisoare este valabilă ca o notificare prealabilă în vederea deschiderii unui proces pe contencios-administrativ. Astăzi, am înregistrat documentul, Primăria are 30 de zile să rezolve cererea, iar dacă nu soluţionează problema elevilor şi studenţilor mergem în instanţă„, a declarat Alexandru Bajdechi.

El a menţionat că a ridicat această problemă încă din vara anului trecut, dar reprezentanţii Primăriei au spus că acordă subvenţii pentru anumite categorii de elevi şi că nu au fonduri pentru toţi elevii.

Preşedinte Asociaţia Elevilor Constanţa a precizat că în alte localităţi elevii se bucură de subvenţii, este vorba de Bucureşti, unde călătoresc cu 25 de lei lunar pe toate liniile, de Cluj, unde abonamentul pe două linii este gratuit, şi de Timişoara, unde toţi elevii călătoresc gratuit cu transportul în comun.

De asemenea, elevii au făcut şi o sesizare, în vara anului trecut, către Ministerul Educaţiei Naţionale în care informau despre această situaţie, dar nu au primit răspuns până în prezent.

Iniţiativa elevilor constănţeni este susţinută şi de Liga Studenţilor din cadrul Universităţii Maritime Constanţa, care doreşte ca şi studenţii să beneficieze de subvenţie la transportul în comun.

Alexandru Bajdechi a precizat că cel puţin 50.000 de elevi şi studenţi ar urma să beneficieze de subvenţii dacă Primăria le va acorda.

Primarul municipiului Constanţa, Radu Mazăre, a precizat în dese rânduri, că nu doreşte să acorde subvenţii pentru toţi elevii şi că cei care provin din familii nevoiaşe primesc deja. Ultima declaraţie a edilului pe acest subiect a fost făcută pe data de 16 septembrie 2013, după ce mai mulţi elevi au protestat, solicitând ca transportul în comun să le fie subvenţionat.

Principiul în baza căruia noi acţionăm este să-i ajutăm pe cei care au nevoie. La ora actuală, cei care au venitul mic şi care primesc subvenţie pentru căldură, primesc subvenţie şi pentru transport. Pentru elevii din familiile nevoiaşe există subvenţie, pentru elevii din familiile care nu îşi târâie ziua, nu există şi nu mi se par normal să le dau. Nu au toţi elevii, dar cei care au nevoie au subvenţie„, a spus atunci Radu Mazăre.