An şcolar 2014-2015: Schimbare radicală pentru elevii din clasele mici

Prezent vineri, 5 septembrie, la Universitatea Maritimă din Constanţa, pentru a participa la o nouă ediţie a programului ACADEMICA BNR, desfăşurat de patru ani consecutiv la Constanţa, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a răspuns întrebărilor legate de învăţământul românesc, în principal despre rezultatele Bacalaureatului 2014, dar şi despre problemele începutului de nou an şcolar.
Iulian Tudor
08 sept. 2014, 07:46
An şcolar 2014-2015: Schimbare radicală pentru elevii din clasele mici

În opinia ministrului Remus Pricopie, analizând rezultatele ultimelor trei sesiuni de Bacalaureat, s-a constatat că procentul de promovabilitate în sesiunea de vară a crescut, iar sesiunea de toamnă se menţine în aceeaşi parametri, scrie cugetliber.ro. La o analiză detaliată, s-a descoperit că aproape 70% din cei care au terminat liceul în 2014 au promovat şi doar 30% din cei care provin din serii anterioare mai reuşesc să promoveze.

Citeşte şi MAI MULŢI BANI pentru profesori. ANUNŢUL ministrului Educaţiei, Remus Pricopie

„Ceea ce înseamnă că elevul care nu a reuşit să promoveze examenul de bacalaureat în anul în care a terminat liceul are şanse mult mai mici pe viitor. Doar unul din cinci candidaţi care nu a luat examenul în vară a mai reuşit să-l promoveze peste o lună jumătate. Vom merge mai departe cu proiectul finanţat din fonduri structurale de pregătire instituţionalizată. Pe de o parte, avem nevoie de o mai bună pregătire în timpul anului şcolar, în timpul liceului, iar pe lângă activităţile de la clasă, să existe meditaţii instituţionalizate. În acest moment, tragem linie să vedem câţi ar fi interesaţi să revină pentru a da Bacalaureatul într-o altă sesiune, după care vom decide dacă este cazul să o introducem. Metodologia de organizare a viitorului bacalaureat a fost făcută publică şi ea nu prevede această sesiune specială. Eu sper că, gradual, vom avea rezultate mai bune”.

Citeşte şi ANUNT IMPORTANT al ministrului Educaţiei privind anul şcolar 2014 – 2015

„Părinţii vor fi, în final, mulţumiţi”

Întrebat ce se va întâmpla cu decontarea navetei cadrelor didactice în anul şcolar viitor, ministrul Pricopie a dat vina pe Legea nr. 1 a educaţiei naţionale, afirmând că este destul de neclară în ceea ce priveşte această decontare: „Nu este o normă clară privind obliga-tivitatea autorităţilor locale de a face această decontare. Şi în al doilea rând, nu se precizează sursa de decontare, iar de aici apar problemele. Lucrăm şi la acest subiect, în dialog cu sindicatele, pentru a identifica sursa de finanţare într-un mod foarte clar, iar procedurile să fie respectate de toată lumea”.

Cât despre materiile noi la învăţământul primar, pe care le contestă părinţii cu atâta vehemenţă, ministrul a afirmat că nu trebuie să sperie pe nimeni: „Pentru un elev de clasa a II-a, fracţiile vor fi exemplificate cu un tort care este tăiat în 10, să spunem, şi se împarte la copii. Astfel se introduc elemente de fracţii, şi nu formule pe tablă, de sus până jos. Când vorbim de fizică, sunt de fapt elemente de fizică. Aşa cum am introdus un curs care se numeşte «De-a arhitectura», pentru clasele a III-a şi a IV-a, prilej cu care copiii vor merge în parc, se vor uita în jurul lor şi vor începe să combine desenul cu ideea de construcţie, de clădire. Este normal să introduci elemente de istorie, de fizică, de chimie. Eu sunt convins că atunci când vor vedea, de fapt, ceea ce vor învăţa copiii lor, părinţii vor fi mulţumiţi”.

Vestea interesantă a fost lăsată în final, atunci când ministrul Remus Pricopie a anunţat că elevii din clasele I şi a II-a vor avea manuale digitale la 15 septembrie, în timp ce restul elevilor vor învăţa tot după vechile manuale. Motivul invocat a fost acela că procedurile legale obligă Ministerul Educaţiei să aşteptăm decizia Consiliului Naţionale pentru Soluţionarea Contestaţiilor.

„Eu cred că ne apropiem de momentul la care CNSC va da verdictul. De fapt, ştiţi bine că sunt mai multe solicitări la CNSC din partea unor editori, una a fost deja respinsă, mai sunt 17 dacă nu mă înşel, care au fost conexate. Eu cred că vom merge în direcţia bună şi că vom avea manuale pe 15 septembrie, evident în format digital. Dacă decizia este pozitivă, atunci manualele vor putea fi încărcate pe internet imediat ce se semnează contractele”, a mai declarat acelaşi ministru.

Aşadar, clasicele manuale vor fi însoţite de CD conţinând diverse activităţi.

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu a făcut senzație la Gala Premiilor GOPO 2025! Actrița a strălucit la 46 de ani
Fanatik.ro
Satul înghețat în timp, de la malul mării, cu liniște și peisaje frumoase. Aici se găsesc și ruinele unui castel
Capital.ro
TAXĂ triplă pentru mii de șoferi din România. Majorarea se aplică de azi, 1 mai
Playtech.ro
Frânezi înainte de radar? Sistemul care nu mai poate fi păcălit de şoferii care depăşesc viteza legală
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Ce lider PSD se opune ca Lia Olguța Vasilescu să devină premier - SURSE
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Este oficial. Tom Cruise și Ana de Armas formează un cuplu. Foto
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Carambol pe Autostrada Soarelui. Șase mașini au fost implicate într-un accident grav în zona Dragalina
Cancan.ro
Ireal câți mici a mâncat Piedone la o singură masă, într-un restaurant din Regie: Șeful ANPC a stabilit un record greu de egalat
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut o mare actriță. A fost o adevărată stea. Românii nu o pot uita
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
VIDEO Un nou război cumplit stă să înceapă. Premierul unei puteri nucleare a anulat vizita la Putin și a dat ordinul de atac asupra țării vecine!
Ultimă oră! Incendiu mare la spital. Pacienții sunt evacuați, a fost activat planul roșu
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ministerul Educației retrage sute de diplome ale elevilor olimpici