Elevul sancţionat cu 2 la purtare pentru că a ironizat-o pe profesoara de desen a câştigat în instanţă

Judecătorii de la Tribunalul Buzău au desfiinţat decizia consiliului profesoral al Colegiului „B. P. Haşdeu“, prin care un elev a fost pedepsit cu nota 2 la purtare pentru o postare ironică pe Facebook la adresa profesoarei de desen. Andrei Voicu, elevul din judeţul Buzău sancţionat cu nota 2 la purtare pentru o postare pe Facebook referitoare la profesoara de desen, a câştigat în instanţa lupta cu cei din conducerea liceului şi va avea, cel mai probabil, nota 10 la purtare.

07 aug. 2019, 14:33

Scandalul de la Colegiul Naţional „B. P. Haşdeu“ din Buzău a izbucnit pe 10 decembrie 2018 şi a avut amploare naţională. Cei 65 de membri ai consiliului profesoral au decretat acordarea notei 2 la purtare elevului Andrei Voicu, aflat în primul semestru al clasei a XI-a. Mama adolescentului, casnică de profesie, a acţionat colegiul în instanţă.

Pe 10 iunie 2019, judecătorii Tribunalului Buzău a dat dreptatate familiei Voicu, considerând că n-au fost încălcate limitele libertăţii de exprimare: „Anulează Hotărârea Consiliului Profesoral nr. 1/10.12.2018 şi Hotărârea Consiliului de Administraţie nr. 1/16.01.2019, inclusiv toate actele ce au stat la baza adoptării celor două hotărâri, precum şi toate actele subsecvente. Obligă pârâtul la plata cheltuielilor de judecată în cuantum de 200 lei, reprezentând taxă judiciară de timbru, către reclamant“, se arată în hotărârea de pe 10 iunie.

 

Contestaţia, depusă prea târziu Hotărârea tribunalului ar fi putut fi contestată de conducerea colegiului din Buzău în termen de 15 zile din momentul pronunţării. Cu toate acestea, cei de la „Haşdeu“ şi-au exercitat dreptul de atac abia pe 6 august, iar avocata familiei Voicu spune că demersul este tardiv. Prin urmare, decizia luată la tribunal ar urma să rămână definitivă.

„Doamna avocat a sunat luni, 5 august, şi a aflat că nu este nicio solicitare de atac, înregistrată din partea şcolii, la prima sentinţă. Am aflat ulterior că pe 6 august a fost depusă, deci la aproape două luni de la pronunţare“, spune Gabriela Voicu, mama elevului sancţionat.

Argumentul invocat de avocaţii elevului în susţinerea nulităţii căii de atac este acela că a fost depăşit inclusiv termenul scadent de la 10 iulie, dată până la care trebuia formulată motivarea sentinţei şi transmisă către părţi, potrivit adevărul.ro.


loading...