Elicopter prăbuşit în Afganistan. Nouă morţi la un prim bilanţ

O nouă tragedie în Afganistan. Un elicopter militar s-a prăbuşit, iar cei nouă pasageri au murit pe loc.

18 mart. 2021, 13:14
Elicopter prăbuşit în Afganistan. Nouă morţi la un prim bilanţ

Elicopter prăbuşit în Afganistan.

Cel puţin nouă persoane au murit în urma prăbuşirii unui elicopter militar în centrul Afganistanului, a anunţat joi Ministerul afgan al Apărării, relatează AFP. Elicopterul s-a prăbuşit miercuri seara, într-un district din provincia Wardak, unde forţe guvernamentale afgane luptă împotriva unor miliţii locale.

”Patru membri ai echipajului şi cinci membri ai forţelor de securitate” au murit, a anunţat într-un comunicat ministerul. O anchetă cu privire la cauzele acestui ”accident” a fost deschisă, precizează ministerul.

Tragedie aviatică, un elicopter militar s-a prăbuşit în Turcia. Sunt cel puţin 9 morţi
,

Elicopter prăbuşit în Afganistan. Un purtător de cuvânt al guvernatorului provinciei Wardak, Mohibullah Sharifi, a confirmat prăbuşirea elicopterului fără să facă precizări cu privire la circumstanţe. Violenţele s-au intensificat în ultimele luni în Afganistan, în pofida deschiderii în septembrie, la Doha, a unornegocieri de pace între Guvernul de la Kabul şi talibani.

Campanii miltare fac ravagii, iar la Kabul au loc explozii aproape zilnic. Patru persoane au fost ucise joi, iar alte nouă rănite, în explozia unui autobuz în estul caputalei afgane, a anunţat poliţia, potrivit AFP.

Miliardarul Olivier Dassault a murit în accident de elicopter

Afganistan: Talibanii cer retragerea trupelor americane până la 1 mai

Talibanii au ameninţat miercuri cu ”consecinţe” dacă Statele Unite nu îşi retrag trupele din Afganistan până la data limită de 1 mai, reacţie ce survine în contextul în care preşedintele Joe Biden a declarat că va fi ”dificil” să se respecte acest termen.

”Americanii ar trebui să pună capăt ocupaţiei lor în conformitate cu acordul de la Doha şi să îşi retragă toate trupele din Afganistan până la 1 mai”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid.

”În caz contrar, din orice motiv sau pretext, vor fi responsabili pentru consecinţe”, a avertizat el.

Preşedintele SUA, Joe Biden, urmează să decidă dacă va confirma sau nu retragerea totală până la 1 mai a trupelor americane încă desfăşurate în Afganistan, în conformitate cu acordul semnat în februarie 2020 la Doha cu insurgenţii.

În schimb, talibanii s-au angajat să participe la negocieri de pace cu guvernul afgan, care au început în septembrie în capitala Qatarului, dar care până acum nu au înregistrat progrese semnificative.

Joe Biden este în favoarea retragerii trupelor americane, însă unii responsabili americani se tem că o retragere pripită ar putea arunca Afganistanul în haos.

Administraţia Biden i-a acuzat pe talibani că nu au respectat acordul de la Doha, fiind responsabili pentru creşterea violenţelor în ultimele luni şi de faptul că nu au rupt toate legăturile cu organizaţii teroriste precum Al-Qaida.

Dimpotrivă, talibanii consideră că şi-au respectat angajamentele abţinându-se de la atacarea trupelor străine şi rămân ferme cu privire la data de 1 mai.

Biden a apreciat miercuri, într-un interviu pentru ABC, că este posibil, dar ”dificil” să se respecte data de 1 mai, regretând că acordul de la Doha nu a fost negociat într-o manieră ”foarte solidă” de fostul preşedinte Donald Trump.