Elicopterele MAI sunt blocate la sol. Vezi ce soluţii există pentru urgenţele medicale

Elicopterele MAI şi avionul pus la dispoziţie de MApN pentru intervenţii în situaţii de urgenţă în condiţiile actuale de vreme severă sunt consemnate la sol din cauza viscolului. Astfel, se încearcă rezolvarea urgenţelor pe cale terestră, potrivit subsecretarului de stat din Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat.

RomaniaTV.net
03 feb. 2012, 15:09
Elicopterele MAI sunt blocate la sol. Vezi ce soluţii există pentru urgenţele medicale

Mai multe salvări de la serviciul de Ambulanţă şi de la SMURD sunt în teritoriu pentru a interveni la cazuri de urgenţă din provincie, care impun transfer imediat la Bucureşti. Cu toate că mai multe elicoptere MAI erau pregătite în toată ţara pentru intervenţii, precum şi un avion pus la dispoziţie de armată, acestea au devenit inutile din cauza viscolului şi a ninsorii, care fac ca vizibilitatea să fie foarte redusă.

Subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, a declarat, la Romania TV că în acest moment sunt în desfăşurare mai multe cazuri.

„Avem un caz de transfer de la Buzău la Bucureşti, s-a identificat un drum pe care ambulanţa să vină mai bine şi s-a trimis un 4×4 în întâmpinarea acesteia, pentru a nu fi probleme. Mai avem un caz, un copil din Slobozia care este în stare critică şi necesită transfer la Bucureşti. Identificăm ruta cea mai bună să se aducă şi acest caz la Bucureşti. Li la Tulcea mai este un caz izolat, colegii de la Ambulanţă şi cei de la ISU încearcă să ajungă la el”, a spus Raed Arafat, adăugând că din cauza imposibilităţii folosirii mijloacelor de intervenţie aeriană se caută cele mai bune soluţii pentru transportul terestru al pacienţilor care au nevoie de tratament.

Salvările 4X4 ale SMURD şi ale serviciului de Ambulanţă intervin şi ele unde este cazul, iar pentru situaţiile critice se folosesc maşini de tip off-road. În toată ţara sunt 16 astfel de ambulanţe, cinci în Bucureşti şi restul împărţite pe regiuni.