Elicopterul Black Hawk care a aterizat la Charles de Gaulle i-a adus în pragul disperării pe şoferii bucureşteni. Detalii despre aparatul de 21 de milioane de dolari care a blocat cinci ore traficul în Capitală

Traficul a fost restricţionat complet joi, între Piaţa Charles de Gaulle şi Statuia Aviatorilor şi parţial pe Calea Dorobanţilor, din cauza unui elicopter care participa la un zbor de antrenament pentru Ziua Aviaţiei, care a aterizat în sensul giratoriu.

15 iul. 2021, 15:55
Elicopterul Black Hawk care a aterizat la Charles de Gaulle i-a adus în pragul disperării pe şoferii bucureşteni. Detalii despre aparatul de 21 de milioane de dolari care a blocat cinci ore traficul în Capitală

Elicopterul care a aterizat în centrul Capitalei este unul de tip Sikorsky UH-60 Black Hawk şi aparţine forţelor aeriene americane. Modelul a fost inttrodus în uz în 1979 şi a participat la acţiuni de luptă în Grenada, Panama, Irak, Somalia, Balcani, Afganistan, şi diferite  zone de conflict din Orientul Mijlociu. Elicopterele sunt fabricate la instalațiile de producție Sikorsky Aircraft Corporation din Stratford, Connecticut, iar fabricarea sub licență a elicopterelor Black Hawk se mai realizează în Japonia și Coreea de Sud.

Misiunea principală a elicopterului Blackhawk este de a transporta trupe și de a asigura sprijin logistic pentru avioane, dar poate fi configurat şi pentru a efectua evacuări medicale, comandă și control, căutare și salvare, escortă armată şi război electronic. Peste 2.000 de variante UH-60 sunt în serviciu cu armata SUA și peste 600 au fost exportate.

Costul unui astfel de aparat este de 21,3 milioane de dolari, ceea ce-l face al zecelea cel mai scump elicopter militar din lume. Acest model de elicopter poate fi echipat cu rachete AGM-114 Hellfire și mitraliere M240 și M134, precum și rezervoare suplimentare de combustibil, pentru zboruri pe distanțe lungi. Are o capacitate de 11 pasageri, plus doi piloți și doi șefi de zbor.

Citeşte şi Incident aviatic în Bucureşti. Elicopter militar, la un pas de tragedie după ce a aterizat pe străzile din Capitală. Mai mulţi stâlpi au fost doborâţi!

Imediat după incident, Ambasada SUA la Bucureşti a transmis că lucrează alături de români pentru a remedia situaţia creată, precizând: „Ambasada SUA este conştientă de incident şi urmărim îndeaproape evoluţiile. Înţelegem că nu au existat răniţi. Lucrăm alături de partenerii noştri români pentru a rezolva situaţia şi vom furniza informaţii actualizate pe măsură ce vor deveni disponibile”.

Elicopterul a stat mai bine de cinci ore în intersecţie, blocând total traficul în centrul Bucureştiului, spre disperarea şoferilor. Cel mai probabil autorităţile române au aşteptat pentru anchetă sosirea experţilor americani, care au analizat cu minuţiozitate detaliile care ar fi putut conduce la această defecţiune tehnică.

Forţele Aeriene Române intenţionează şi ele să achiziţioneze 12 astfel de elicoptere, la preţul de 270 de milioane de euro, procedura de licitaţie fiind în curs. Până la achiziţie, în dotarea armatei române se află 16 elicoptere de atac IAR-330 Puma SOCAT, elicopter de luptă produs de IAR sub o licență cumpărată de la firma franceză Aérospatiale. De asemenea, mai avem 40 de elicoptere utilitare IAR-330 Puma şi 8 elicopetere utilitare IAR 316, bodele vechi, a căror producţie a fost sistată încă din 1987.

Citeşte şi MApN, prima reacţie despre elicopterul care a aterizat forţat în Piaţa Charles de Gaulle. Parchetul Militar a deschis dosar penal