Eliminarea pensiilor speciale, amânată până în februarie. Orban: Susţinem calcularea pe baza principiului contributivităţii

Publicat: Marţi, 10 Decembrie 2019 12:36 // Actualizat: Marţi, 10 Decembrie 2019 15:03 // Sursa: romaniatv.net

Inițiativele PNL şi USR de eliminare a pensiilor speciale au fost amânate la Comisia de Muncă a Camerei Deputaţilor pentru luna februarie pe motiv că se aşteaptă un punct de vedere de la Ministerul Muncii referitor la amendamentele propuse. Ludovic Orban a vobit despre controvesatele pensii speciale. Acesta susține că pensiile vor fi calculate în baza principiului contributivități, cu excepția celor ale cadrelor militare care beneficiază de pensii de serviciu.

Comisia de muncă a camerei Deputaților a dezbătut marţi inițiativele legislative depuse de PNL și USR pentru eliminarea pensiilor speciale. Ambele inițiative au fost respinse de Senat, iar Camera este forul decizional. 

Sindicaliştii din Poliţie au avertizat că 5.000 de poliţişti se vor pensiona în perioada următoare dacă vor fi eliminate pensiile speciale. 

"Vă rog să respingeți aceste inițiative, dacă nu luna aceasta vor pleca din sistem 5.000 de polițiști, oameni la 45, 50 de ani, apți de muncă", a avertizat Dumitru Coarnă.

Premierul Ludovic Orban le-a cerut grupurilor parlamentare să susțină proiectul de lege privind sistemul contributivității pentru că este cea mai corectă formă de calcul a pensiilor, în funcție de cât a contribuit un om, a declarat marți premerul Ludovic Orban.

"Decizia politică a PNL este aceea de a susține calcularea pensiilor pe baza principiului contributivității, cu excepția pensiilor cadrelor militare, care sunt beneficiarii unei pensii de serviciu, pe motivul pe care l-am explicat, că în momentul în care un om îmbracă haina militară este în serviciu patriei toată viața. De altfel asta este sistemul folosit în toate țările NATO, sistemul pensiei de serviciu. Asta este poziția politică a PNL. În cazul magistraților, știți foarte bine că aici s-au blindat după hotărârea CCR. Sigur, trebuie văzut cu mare atenție cadrul constituțional și oricum multe pensii foarte mari sunt pensiile magistraților, magistraților militari care au lucrat în parchetele militare. Trebuie să existe o soluție că să nu mai existe aceste discrepanțe și baza calculului pensiei să stea în principiu contributivității", a spus premierul Ludovic Orban.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8026
RON
21 Feb
noapte 1 °
zi 12 °
Ultimele joburi adaugate
24 H