Elita rusă așteaptă o schimbare a puterii la Kremlin după prelungirea războiului din Ucraina. „Toată lumea așteaptă altceva decât ceea ce se întâmplă acum. Se coace timpul pentru o schimbare a sistemului politic”

Când Vladimir Putin a lansat atacuri cu rachete împotriva orașelor ucrainene și a infrastructurii acestei ţări părea că situaţia îi este favorabilă şi preşedintele rus câştiga putere în faţa celor care l-au criticat. Doar că unii înalți oficiali ruși și oameni din elita afacerilor sunt epuizați și deprimați și se așteaptă o înrăutățire a situaţiei politice și economice în Rusia.

15 oct. 2022, 16:50
Elita rusă așteaptă o schimbare a puterii la Kremlin după prelungirea războiului din Ucraina. „Toată lumea așteaptă altceva decât ceea ce se întâmplă acum. Se coace timpul pentru o schimbare a sistemului politic”
Ameninţări din Piaţa Roşie! Vladimir Putin, în faţa a sute de mii de ruşi: "Victoria va fi a noastră"

Elita rusă îl critică pe Vladimir Putin. „Pe câmpul de luptă sunt alte probleme”, a spus un influent om de afaceri din Moscova care, ca și alții intervievați de Washington Post, a vorbit sub condiția anonimatului din cauza temerilor pentru securitate personală. „Nu cred că va ridica presiunea”, referindu-se la atacurile cu rachete lansate de Rusia în mai multe oraşe din Ucraina, inclusiv la Kiev.

În plus, au spus directorii de afaceri și oficialii, chiar dacă loviturile reușesc să deterioreze mai mult rețelele de electricitate și energie ale Ucrainei, în timp ce luptele se prelungesc în iarna înghețată, există întrebări cu privire la câte rachete mai are Rusia și cât timp poate susține aceste bombardamente. Rachetele „sunt produse în unități individuale şi vechile rezerve se epuizează”, a spus un oficial de stat.

De când armata ucraineană a început să recucerească teritorii din sudul și estul Ucrainei, Putin a fost forțat să trimită sute de mii de rezerviști abia antrenați pentru a încerca să întărească armata epuizată a Rusiei – o mișcare care a stârnit proteste în toată Rusia. Cel puțin 300.000 de bărbați ruși au fugit peste granițele țării pentru a evita înrolarea forţată în armată.

 

Mulți din elita Rusiei şi-au pierdut speranţa. Când cadavrele rezerviștilor vor începe să se întoarcă de pe frontul din Ucraina, situația s-ar putea înrăutăți

Elita rusă așteaptă o schimbare a puterii la Kremlin după prelungirea războiului din Ucraina. "Toată lumea așteaptă altceva decât ceea ce se întâmplă acum. Se coace timpul pentru o schimbare a sistemului politic"

Pe măsură ce semnele de discordie în interiorul cercului lui Putin au început să iasă la suprafață, atacul umilitor de sâmbătă asupra prețului Pod Kerci care leagă Crimeea de Rusia a fost picătura care a umplut paharul.

„Nimeni nu este mulțumit de status quo”, a spus oficialul de stat rus. „Este clar că o victorie militară sau politică nu va fi posibilă. Dar nici o pierdere nu este posibilă. Acest lucru se transformă în situația din șah cunoscută sub numele de zugzwang, când fiecare pas este mai rău decât următorul și totuși este imposibil să nu te miști.”

Citeşte şi: Părintele Grigori, preotul anti-război din Rusia: „Nu există nicio șansă de a câștiga acest război”

Optimismul verii când, potrivit unui al doilea oficial de stat, mulți din elita țării credeau că „vom întoarce totul și vom găsi o cale” s-a evaporat complet. „Oamenii văd că nu există viitor”, a spus el.

Mobilizarea forțată a dat deja o lovitură popularității lui Putin, una dintre principalele baze ale legitimității sale ca președinte, iar când cadavrele rezerviștilor vor începe să se întoarcă de pe front, situația s-ar putea înrăutăți, a spus omul de afaceri din Moscova.

„Peste câteva luni, va exista o dinamică foarte negativă în Rusia: o înrăutățire a stării de spirit în societate”, a spus el. „Totul depinde de front.”

 

Va folosi Vladimir Putin arma nucleară în războiul din Ucraina?

„Arsenalul de posibile acțiuni al lui Putin este foarte limitat”, a spus Serghei Aleksashenko, fost guvernator adjunct al Băncii Centrale a Rusiei, care trăiește acum în exil în Statele Unite. „În afară de lovirea infrastructurii civile, el are doar opțiunea de a folosi o armă nucleară tactică. Dacă contraatacul ucrainean continuă, întrebarea ce trebuie făcut în continuare rămâne în fața lui Putin”.

Dar puțini din Moscova spun că Putin va recurge la desfășurarea unui atac nuclear tactic, în ciuda declarațiilor Kremlinului, a spus omul de afaceri din Moscova, pentru că „atunci nu va mai avea nicio carte”, în timp ce China ar putea bloca acest tip de escaladare. „Aceasta este o cutie a Pandorei [chinezii] nu vor să fie deschisă”, a spus el.

Sprijinul Arabiei Saudite pentru reducerea producției de petrol din această iarnă părea să-l fi încurajat pe președintele rus, a spus același executiv de la Moscova, care menține contacte cu oficialii politici. Chiar dacă prețurile la energie rămân la același nivel, Putin „crede că Europa va fi în criză și nu va avea timp pentru Ucraina”.

„Acesta este încă un război de uzură, până când o parte nu va putea continua războiul”, a spus el.

Citeşte şi: Atac cu drone kamikaze. Alertă aeriană în toată Ucraina sâmbătă dimineaţă

Directorul executiv al Gazprom, Alexei Miller, a avertizat miercuri că „orașe întregi” din Europa ar putea îngheța și a spus că nu există garanții că Europa ar putea supraviețui iernii cu nivelul actual al rezervelor de gaze naturale.

 

Economia Rusie, în declin din cauza sancţiunilor occidentale. Lovituri şi din China

Economiștii și oamenii de afaceri spun că sancțiunile încep să lovească mai puternic economia rusă, scăderile bugetare fiind deja impuse – în timp ce o propunere de plafonare a prețurilor care va fi percepută de Grupul celor Șapte Națiuni asupra vânzărilor de petrol rusesc începând din decembrie ar fi o nouă lovitură. Președintele rus „va rămâne fără numerar. … Are nevoie de numerar pentru a plăti Iranul și Coreea de Nord pentru arme. Dar vom vedea în decembrie o realitate cu totul nouă”, a spus Serghei Guriev, rector la Universitatea Sciences Po din Paris.

Pe fondul așteptărilor privind sancțiuni mai multe și mai dure, fiecare veste proastă din prima linie este o nouă lovitură pentru economia rusă, a declarat un al doilea membru al elitei de afaceri din Moscova.

„Toate afacerile suferă de ceea ce se întâmplă. Toată lumea și-a înghețat planurile de investiții”, a spus el. Convingerea anterioară că Rusia ar putea redirecționa fluxurile comerciale dinspre Vest prin China, Kazahstan și India se topește rapid, au spus doi dintre oamenii de afaceri. Kazahstanul a început să blocheze transporturile care aduceau mărfuri europene în Rusia, în timp ce chinezii începeau să oprească și ei anumite livrări.

„Toată lumea este complet frustrată. Starea de spirit este foarte proastă”, a spus un al treilea om de afaceri rus.

 

Elita rusă așteaptă o schimbare a puterii la Kremlin. „Se coace timpul pentru o schimbare a sistemului politic”

Membrii elitei Moscovei încep să vorbească despre potențiala schimbare de conducere într-un mod pe care nu l-au mai făcut până acum în mai mult de 20 de ani de guvernare a lui Putin – deși nimeni nu poate spune cum sau când s-ar putea întâmpla acest lucru.

„Am început să intrăm într-o situație revoluționară”, a spus primul oficial de stat. „Toată lumea așteaptă altceva decât ceea ce se întâmplă acum: o altă conducere, un alt război. Șoimii doresc o acțiune mai dură. Porumbeii nu vor deloc război. Se coace timpul pentru o schimbare a sistemului politic. Dar cum se va întâmpla, nu știu.”

Între timp în Europa, încă o ţară îşi exprimă deschis sprijinul pentru Ucraina.

„Putin nu trebuie să câştige acest război şi vom continua să ajutăm Ucraina. Pacea şi dreptul internaţional trebuie să câştige. Trebuie să lucrăm în favoarea dreptului internaţional”, a spus premierul portughez Antonio Costa, vorbind la congresul socialiştilor europeni de la Berlin.