Elon Musk a ironizat contraofensiva de vară a Ucrainei. „Atât de multă moarte, pentru atât de puţin”

Elon Musk și-a exprimat, într-o postare pe X, dezamăgirea față de contraofensiva de vară a Ucrainei. Miliardarul a fost criticat recent de oficialii ucraineni pentru că a blocat un atac asupra flotei rusești din Marea Neagră.

19 sept. 2023, 08:30
Elon Musk a ironizat contraofensiva de vară a Ucrainei. „Atât de multă moarte, pentru atât de puţin”
Elon Musk a ironizat contraofensiva de vară a Ucrainei. "Atât de multă moarte, pentru atât de puţin"

Elon Musk a ironizat contraofensiva de vară a Ucrainei. Miliardarul a luat în derâdere succesul contraofensivei de vară a Ucrainei. „Atât de multă moarte, pentru atât de puțin”, a scris Elon Musk într-o postare pe X, fostul Twitter, ca răspuns într-o discuție cu investitorul de risc David Sacks, informează Business Insider.

David Sacks a inițiat prima dată discuțiile pe 19 iunie, când a susţinut că „contraofensiva nu reușește să atingă niciunul dintre obiectivele sale declarate inițial” de a reduce câștigurile teritoriale ale Rusiei și de a demara negocierile de pace. Postarea din 17 septembrie la care Elon Musk răspundea părea a fi o hartă a Ucrainei, cu mesajul: „UPDATE: Câștigurile teritoriale ale Ucrainei în urma contraofensivei lor mult lăudate sunt atât de minuscule încât abia pot fi văzute pe o hartă”.

Citeşte şi: Atacul dronelor continuă între Rusia şi Ucraina. Şeful NATO are veşti proaste: „Pregătiţi-vă pentru un război lung”

Miliardarul a întrerupt accesul Ucrainei la serviciul de comunicații prin satelit Starlink pentru că se temea de izbucnirea unui război nuclear, conform biografiei sale. Ulterior, Elon Musk a spus că nu a trădat interesele SUA pentru că Congresul nu a declarat război Rusiei. Mai mult, în octombrie 2022, a postat o propunere de plan de pace pe X. Acest plan presupunea ca Ucraina să recunoască anexarea Crimeei de către Rusia și să rămână neutră prin neaderarea la NATO. Ideea a atras o condamnare larg răspândită din partea oficialilor ucraineni de la acea vreme, diplomatul ucrainean Andrii Melnîk spunându-i miliardarului să „se ducă la drac!”. Anton Gherașcenko, un consilier al ministrului afacerilor interne din Ucraina, a declarat că poziția atât de prorusă a lui Elon Musk face să pară că rușii i-ar fi spart contul de socializare!

Citeşte şi: Austria îşi menţine veto-ul pe Schengen. Cancelarul austriac Karl Nehammer spune că „nu este momentul potrivit”

Ucraina și-a lansat contraofensiva asupra Rusiei în iunie, conform Consiliului pentru Relații Externe. Analistul de război Jan Kallberg de la Centrul pentru Analiza Politicii Europene a declarat luna trecută că contraofensiva face „progrese mici, dar substanțiale”.