Elon Musk, declaraţiile care au devenit virale: „Lumea în care trăim este o simulare pe calculator”

Într-un interviu oferit la Code Conference în 2016, dar devenit viral abia acum, Elon Musk afirmă că e probabil ca viața de pe pământ să fie doar imaginația creativă a unei civilizații super avansate care ne transformă în pionii unui fel de video-game.

23 feb. 2021, 09:27
Elon Musk, declaraţiile care au devenit virale: „Lumea în care trăim este o simulare pe calculator”

În cadrul unei conferinţe pe tema noilor tehnologii, Elon Musk a declarat că există doar „o şansă la câteva miliarde” ca lumea noastră să nu fie inclusă într-o simulare pe calculator. Musk, care a donat sume uriaşe de bani cercetătorii cu privire la pericolele perfecţionării inteligenţei artificiale (AI), a mai subliniat că speră ca predicţia sa să fie adevărată pentru că altfel ar însemna că lumea va avea un sfârşit.

Cel mai puternic argument pe care îl putem aduce în sprijinul ideii că trăim într-un univers simulat este, în opinia mea, următorul: Acum 40 de ani aveam doar Pong – două dreptunghiuri şi un punct. Acolo ne aflam. Acum, 40 de ani mai târziu, avem simulări 3D de calitate fotorealistă în care milioane de oameni se joacă simultan şi aceste simulări devin din ce în ce mai bune în fiecare an. Şi în curând vom avea realitate virtuală, vom avea realitate augmentată (…) Jocurile (pe calculator) vor deveni imposibil de deosebit de realitate, pur şi simplu imposibil„, a susţinut el la Code Conference, citat de Fortune.

Citeşte şi Elon Musk se grăbeşte şi anunţă revoluţia. Implantarea cipurilor în creierul uman ar putea începe de anul acesta

El a mai precizat că şi în situaţia în care viteza progresului tehnologic în acest domeniu ar scădea de 1.000 de ori, comparativ cu situaţia din prezent, şi tot ne-am îndrepta foarte repede, relativ la o viaţă de om, spre acest viitor. Iar cum acest viitor ne va aduce jocuri care vor fi imposibil de deosebit de realitate şi care vor putea fi jucate de oriunde te-ai afla, „s-ar putea ca şansele să ne aflăm în ‘realitatea de bază’ să fie de ordinul a una la câteva miliarde”.

Apoi, întrebat dacă ar răspunde cu un „da” la întrebarea cu privire la posibila noastră existenţă într-un joc sau într-o simulare pe calculator, Elon Musk a susţinut că răspunsul corect este „probabil”. În plus, el susţine că o astfel de realitate ar fi şi dezirabilă pentru că altfel, „dacă progresul civilizaţiei umane se opreşte, atunci de vină ar putea fi o calamitate care pune capăt civilizaţiei”. Concluzia lui Elon Musk este că fie ajungem să programăm nişte simulări atât de perfecte încât nu vor putea fi deosebite de lumea reală, „fie civilizaţia umană va înceta să mai existe”.

Citeşte şi Elon Musk pune aceeaşi întrebare la interviurile de angajare. Cât de greu e să-l impresionezi pe patronul de la Tesla?


loading...