Acceleratorul de particule a fost repornit, după doi ani de pauză

Oamenii de ştiinţă de la centrul european de cercetare a particulelor speră astfel să deschidă o nouă etapă în descifrarea misterelor universului şi ale "materiei întunecate".Criticii proiectului se tem însă că acceleratorul va provoca o gaură neagră ce va distruge lumea.

06 apr. 2015, 08:35
Acceleratorul de particule a fost repornit, după doi ani de pauză

În cei doi ani de pauză, unele piese ale acceleratorului au fost înlocuite cu modele mai puternice. Acum, savanții speră să facă noi descoperiri până la mijlocul anului viitor și spun că din analiza datelor strânse ar putea să înţeleagă mai multe despre misterioasa materie întunecată.

Aceasta nu emite şi nici nu absoarbe lumina sau radiaţiile electromagnetice. Potrivit estimărilor, materia întunecată reprezintă 83% din Univers, dar existenţa ei nu a putut fi dovedită prin experimente, potrivit România TV.

Acceleratorul de particule de la graniţa franco-elveţiană a permis, în 2012, confirmarea existenţei „particulei lui Dumnezeu”, care stă la baza tuturor celorlalte particule şi, implicit, la formarea stelelor şi planetelor.

Mai mult, cercetătorii au creat un mini Big Bang. Totul în condiţiile în care sistemul a funcţionat la putere mai mică decât cea de acum.