Elveţia preia preşedinţia anuală a OSCE

Publicat: Miercuri, 01 Ianuarie 2014 19:01 // Actualizat: Miercuri, 01 Ianuarie 2014 19:01 // Sursa: romaniatv.net

Elveţia a preluat, miercuri, preşedinţia anuală a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) de la Ucraina, relatează AFP.

Elveţia urmăreşte "progrese privind conflictele îngheţate, lupta împotriva ameninţărilor transnaţionale, promovarea securităţii şi stabilităţii şi punerea în aplicare a unui plan pentru tineri", a declarat într-un comunicat ministrul elveţian al Afacerilor Externe, Didier Burkhalter, desemnat preşedintele OSCE pentru 2014, scrie Mediafax.

OSCE, un organism moştenit din perioada Războiului Rece care are 57 de membri, între care Statele Unite, beneficiază de o "poziţie unică pentru a lega zonele euroatlantică şi eurasiatică", a afirmat Burkhalter.

Berna, a reiterat ministrul, vrea să asocieze strâns preşedinţia sa cu cea a Serbiei, care o va urma în 2015.

O alegere în concordanţă cu una dintre priorităţile geografice ale preşedinţiei elveţiene, respectiv aceea de a parafa pacea în Balcani, în special între Serbia şi Kosovo.

OSCE speră, de asemenea, în 2014 într-un progres al negocierilor în conflictul dintre Armenia şi Azerbaidjan pe tema regiunii disputate Nagorno-Karabah.

OSCE a fost instituită în 1973 sub numele de Conferinţa pentru Securitate şi Cooperare în Europa (CSCE), cu doi ani înainte de Acordurile de la Helsinki în 1975, care au deschis calea către mai mulţi ani de "destindere" între Est şi Vest.

loading...
1 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
Elveţia Elveţia OSCE OSCE
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
01 ian 19:31
... Elveţia a preluat, miercuri, preşedinţia anuală a Organizaţiei pentru...
1
EUR
4.7612
RON
24 May
noapte 12 °
zi 24 °
Ultimele joburi adaugate
24 H