Elveţienii devin „turnători”. Un afiş îi îndeamnă să își pârască vecinii care nu fac economie la energia electrică

Un afiș fals care îndeamnă populația Elveției să comunice dacă cineva nu face economie la energia electrică este analizat de autorități, după ce acesta a apărut pe rețelele de socializare.

15 sept. 2022, 13:41
Elveţienii devin „turnători”. Un afiş îi îndeamnă să își pârască vecinii care nu fac economie la energia electrică

Autoritățile elvețiene au pornit o investigație, după ce pe rețelele de socializare a apărut un afiș fals, prin care cetățenii sunt îndemnați să îi pârască pe vecinii care nu fac economie la energie. Experții cred că este o campanie de dezinformare comandată de ruși, conform Reuters.

Pe afiș apare o imagine cu o femeie care vorbește la telefon și mesajul : „Vecinul tău are încălzirea setată la mai mult de 19 grade Celsius? Vă rugăm să ne contactați”. Anunțul considerat fals oferă și o recompensă de 200 de franci elvețieni. Anunțul mai conține și logo-ul guvernului elvețian și un număr de telefon al Departamentului pentru Mediu, Transport, Energie și Comunicații (UVEK). UVEK a anunțat ulterior că afișul nu este fals și că o anchetă a fost deschisă în acest caz.

Citește și: Dreapta şi extremiştii vor prelua puterea în Suedia, surpriză uriaşă la alegeri. Premierul Magdalena Andersson şi-a anunţat demisia

„Guvernul federal nu are nicio legătură cu acest apel şi se distanţează în mod oficial de el. Nu există astfel de afişe ale guvernului federal şi nici solicitări asemănătoare, este evident că este vorba de o manipulare”, conform unui comunicat al UVEK.

„Este o imagine photoshopată, şi una destul de bună”, a spus Marc Owen Jones, profesor asociat la Univesitatea Hamad bin Khalifa din Qatar. Acesta a mai precizat pe contul său de Twitter că afișul ar putea face parte din propaganda rusă care dorește să răspândească temerile legate de creșterea costurilor la energia electrică.

„Provoacă numeroase temeri cu privire la preţul gazelor, deviind atenţia de la faptul că invazia Rusiei în Ucraina a fost un factor cheie al acestei situaţii”, a precizat Jones.

Citește și: Lukaşenko îşi bate joc de europenii care vor suferi de frig la iarnă. S-a filmat în timp ce taie lemne, „brad sau mesteascăn, important e să fie cald” VIDEO