Lukaşenko îşi bate joc de europenii care vor suferi de frig la iarnă. S-a filmat în timp ce taie lemne, „brad sau mesteacăn, important e să fie cald” VIDEO

Liderul belarus Aleksandr Lukaşenko, principalul aliat al Rusiei, a publicat miercuri o înregistrare video în care el apare - batjocoritor - în timp ce taie lemne pentru a ajuta Europa "să nu moară de frig" în iarna care se apropie.

14 sept. 2022, 21:10
Lukaşenko îşi bate joc de europenii care vor suferi de frig la iarnă. S-a filmat în timp ce taie lemne, „brad sau mesteacăn, important e să fie cald”  VIDEO

Ironia lui Lukaşenko intervine într-un moment în care ţările europene, confruntate cu o explozie a preţului la gaze şi electricitate din cauza conflictului în Ucraina, se aşteaptă la penurii şi cer locuitorilor lor „sobrietate” energetică.

În această înregistrare video, difuzată de televiziune naţională, Lukaşenko poate fi văzut înarmat cu un topor în faţa unui morman de buşteni proaspăt tăiaţi.

Nu vom lăsa Europa să moară de frig„, afirmă liderul belarus râzând. „Îi vom ajuta pe fraţii noştri. Poate că şi ei ne vor ajuta într-o zi la fel„, adaugă el, înainte de a despica un buştean cu o lovitură puternică de topor. „Europa nu poate să facă mofturi în acest moment. Brad sau mesteacăn, important e să le fie cald„, a continuat Lukaşenko.

Citeşte şi Anunţ sumbru făcut de Lukaşenko, aliatul lui Putin: „Lumea se apropie de un mare război, în care nu va exista niciun câştigător”

Această punere în scenă a liderului belarus, obişnuit cu apariţii publice insolite, intervine în timp ce relaţiile între ţările europene şi Minsk, aliat al Moscovei, sunt extrem de tensionate.

Belarus, situat la frontiera cu Ucraina, şi-a pus teritoriul la dispoziţia Moscovei pentru a ataca Ucraina.

Citeşte şi Lukaşenko vorbeşte de dezmembrarea Ucrainei. Preşedintele Belarusului acuză Polonia că vrea să ia vestul ţării, cum era cu 83 de ani în urmă

În cadrul conflictului din Ucraina, Rusia – furnizor major de hidrocarburi pentru Europa – şi-a redus puternic livrările de gaze, provocând temeri de penurii şi un salt al preţurilor.

Această inflaţie a preţurilor la energie suscită temeri privind o gravă criză energetică în această iarnă în Europa, determinând guvernele europene să ceară populaţiei şi companiilor să-şi reducă consumul.