Embargoul impus Rusiei. Juncker: Nicio ridicare a sancţiunilor. Sarkozy: Ridicaţi sancţiunile

Sancțiunile europene împotriva Rusiei nu vor fi ridicate până când acordurile de la Minsk, destinate să pună capăt conflictului din estul Ucrainei, nu vor fi puse în aplicare, a declarat joi președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.La rândul lui, fostul preşedinte al Franţei, Nicolas Sarkozy, a indemnat Rusia să ridice embargoul  impus de Moscova asupra produselor alimentare europene.

16 iun. 2016, 12:50
Embargoul impus Rusiei. Juncker: Nicio ridicare a sancţiunilor. Sarkozy: Ridicaţi sancţiunile

Sancțiunile europene împotriva Rusiei nu vor fi ridicate până când acordurile de la Minsk, destinate să pună capăt conflictului din estul Ucrainei, nu vor fi puse în aplicare, a declarat joi președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, potrivit AFP.

„Următoarea etapă este clară: aplicarea integrală a acordului, nici mai mult, nici mai puțin. Aceasta este singura modalitate de a începe conversația noastră și singura cale de a ridica sancțiunile economice impuse”, a subliniat Juncker, invitat pentru prima oară de la alegerea sa în fruntea Comisiei la Forumul economic internațional de la Sankt-Petersburg (SPIEF).

„Integritatea teritorială (a Ucrainei) este importantă. Ea nu poate fi ignorată’, a evidențiat el. ‘Acțiunile Rusiei au subminat principiile securității europene în sine”, a ținut să atragă atenția președintele Comisiei Europene, potrivit Agerpres.

Relațiile între Bruxelles și Moscova s-au deteriorat după instituirea în 2014 a sancțiunilor economice reciproce, care au urmat anexării peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia și declanșării conflictului din estul Ucrainei.

La rândul lui, fostul președinte francez Nicolas Sarkozy l-a îndemnat joi pe președintele rus Vladimir Putin să facă el primul pas către ridicarea embargoului Rusiei asupra produselor alimentare europene, pentru a se putea ieși din spirala sancțiunilor reciproce instituite de Moscova și Bruxelles pe fondul crizei din Ucraina, relatează AFP.

‘Aș vrea ca președintele Putin să anunțe că el ridică sancțiunile și că noi, europenii, vom urma această mișcare de ridicare a sancțiunilor’, a declarat liderul Partidului Republicanilor la Forumul economic internațional de la Sankt-Petersburg, potrivit Agerpres.

Acordurile de la Minsk, semnate în februarie 2015 cu mediere franco-germană, în prezența președintelui rus Vladimir Putin, prevăd un armistițiu între forțele armatei ucrainene și separatiști în estul Ucrainei, precum și o serie de măsuri destinate să pună capăt conflictului.Occidentul acuză Kievul și separatiștii proruși de neaplicarea acestor acorduri, Ucraina și rebelii acuzându-se reciproc de încălcarea armistițiului.

Rusia a impus în vara anului 2014 un embargo asupra produselor alimentare europene, ca răspuns la o serie de sancțiuni decretate de Bruxelles după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Moscova și declanșarea conflictului din estul Ucrainei. ‘Ridicați sancțiunile și noi, prietenii voștri, vom face totul pentru a vă ajuta’, a spus Sarkozy. ‘Mi-aș dori (…) să vorbim și să începem o dinamică pozitivă. Dinamica actuală este extrem de negativă, trebuie să fie rupt acest proces luând o inițiativă și singura inițiativă este o inițiativă de pace’, a pledat fostul președinte francez.