Emeric Ienei, dezvăluiri cutremurătoare: În 1989, Ceauşescu a vrut să desfiinţeze Steaua şi Dinamo

ROMANIA DANEMARCA LIVE VIDEO. Pe 15 noiembrie 1989 Generaţia de Aur a fotbalului românesc primea botezul focului, după un istoric România - Danemarca 3-1, meci care îi ducea pe tricolori, după 20 de ani, la un turneu final al Campionatului Mondial. Cele două naţionale se întâlnesc marţi din nou, pe Arena Naţională, într-o confruntare amicală de data aceasta.

18 nov. 2014, 08:41
Emeric Ienei, dezvăluiri cutremurătoare: În 1989, Ceauşescu a vrut să desfiinţeze Steaua şi Dinamo

ROMANIA DANEMARCA LIVE VIDEO. La 25 de ani de la memorabila victorie împotriva danezilor, antrenorul de atunci al tricolorilor, Emeric Ienei, rememorează paşii care l-au condus către victorie şi perioada de după succes.

„Am fost intens criticat în presă că nu jucăm ofensiv, astfel că, înaintea meciului din Danemarca, am încercat să le respect dorinţa. Mi-am zis că poate au dreptate ziariştii ăştia şi că dacă bat în Danemarca, m-am calificat. Şi am creat o echipă atât de ofensivă încât am pierdut cu 3-0. Calificarea avea să se joace în returul de la Bucureşti, pe Ghencea. În minutul 6, gol pentru ei, 1-0, vă daţi seama ce stare psihică am avut eu pe bancă în acele momente. Mi-a căzut cerul în cap.

Mai târziu aveam să aflu că Ceauşescu, deranjat foarte tare de înfrângerea de la Copenhaga, dăduse ordin ca dacă nu câştigam meciul acela să se desfiinţeze cluburile care au dat jucători la echipa naţională. Majoritatea erau de la Steaua şi de la Dinamo. Vă închipuiţi ce-ar fi însemnat asta!

Citeşte şi ROMANIA DANEMARCA. Iordănescu vrea să readucă sub tricolor jucători retraşi din naţională

Lucrurile aveau să se aşeze apoi. Balint a înscris de două ori, Sabău – o dată şi România se califica astfel, de pe primul loc în grupă, după 20 de ani, la un Campionat Mondial. A fost bucurie mare în tabăra noastră, seara am sărbătorit la clubul Melody la invitaţia lui Valentin Ceauşescu.

Nu mai reţin exact, parcă ne-au dublat primele de joc, iar clubul Steaua a premiat jucătorii cu câte un aparat video. Eu am fost nevoit să citesc în faţa camerelor de luat vederi un text prin care dedicam victoria Congresului al XIV-lea al PCR, aşa erau ordinele. Nu mi-a făcut plăcere, dar nu am avut încotro„, a declarat Emeric Ienei, pentru ziarulring.ro.

ROMANIA DANEMARCA se va juca marţi seara, de la ora 20.30, pe Arena Naţională, partida putând fi urmărită LIVE VIDEO pe RomaniaTV.net.