Emil Boc, audiat ca martor în dosarul Microsoft

Emil Boc a fost audiat, marţi, de judecătorii ÎCCJ, în dosarul Microsoft în care Valerian Vreme a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu. Fostul premier a declarat că fostul ministru a fost unul care şi-a dedicat timpul agendei digitale a României.

RomaniaTV.net
14 mai 2019, 12:20
Emil Boc, audiat ca martor în dosarul Microsoft

„În calitate de prim-ministru al Guvernului, am luat cunoştinţă de necesitatea încheierii unui contract de închiriere a licenţelor educaţionale în unităţile de învăţământ preuniversitar, în prima jumătate a anului 2011, când ministrul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, Valerian Vreme, în baza solicitării Ministerului Educaţiei, a supus atenţiei Guvernului o notă privind licenţele pentru produse Microsoft utilizate în şcoli, având în vedere imposibilitatea folosirii acestora în sistemul de învăţământ, întrucât expirase termenul de valabilitate al contractelor anterioare”, a spus Emil Boc, în faţa instanţei, potrivit Mediafax.

El a mai spus că nota cuprindea două componente, una de fundamentare a nevoii de închiriere în continuare a licenţelor educaţionale şi o componentă financiară, ce solicita alocarea unei sume de bani din buget pentru suportarea costurilor aferente închirierii licenţelor educaţionale. Nota avea natura de a informa membrii Guvernului în legătură cu necesitatea încheierii contractului de închiriere a licenţelor, nefiind un act normativ care să fie supus avizului din partea Ministerului Justiţiei.

„Această notă a fost formulată şi înaintată Guvernului anterior rectificării bugetare din iulie-august 2011, având în vedere că asemenea cheltuieli nu fuseseră prevăzute în bugetul aprobat pentru anul respectiv la sfârşitul anului anterior”, a adăugat Emil Boc.

Emil Boc le-a spus judecătorilor Instanţei Supreme că după ce a aflat, a solicitat Ministerului Finanţelor să confirme dacă există resursele bugetare necesare pentru suportarea costului unui astfel de contract, răspunsul primit a fost negativ, iar acea notă nu a mai intrat în şedinţa de Guvern la acel moment, motiv pentru care o a două notă, actualizată, cu privire la necesarul de licenţe, a fost supusă atenţiei Guvernului, în perioada imediat anterioară rectificării bugetare din vara anului 2011.

Primarul din Cluj-Napoca a fost audiat, marţi, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în dosarul cumpărării licenţelor Microsoft. Boc a dat declaraţii în faţa completului de 5 judecători în calitate de martor, cu privire la faptele petrecute când acesta era prim-ministru. La termenul de marţi trebuia să fie audiat şi fostul minstru Valerian Vreme, însă acesta nu s-a prezentat.

În primă instanţă, fostul ministru Valerian Vreme a fost achitat de magistraţii Instanţei Supreme în acest dosar, decizie contestată de procurori.